DAGBOK KILIMANJARO 2. JULI 2014

LØRDAG 12. JULI

Da var eventyret over for noen av oss, etter en flott siste dag i Tanzania satt 4 av oss kursen hjemover. Resten av gruppen skal ha en velfortjent hvil på Zanzibar etter intense dager på fastlandet.
Siste dag på safari ble brukt i Lake Manjara nasjonalpark. Lake Manjara er en enorm innsjø på 340 kvadratkilometer. På tross av sin enorme størrelse er den ikke mer enn 4 meter dyp på det dypeste! Slik at de lokale fiskerene dytter og ikke ror båtene sine rundt på størstedelen av sjøen. Rundt sjøen består landskapet av en kombinasjon av slettelandskap og tett skog, perfekt for hjortedyr, aper og giraffer. Spesielt innrykk gjorde de enorme giraffene, som ruvet godt over landskapet. En flokk på godt over 50 løpende impala var også et flott skue. Impala er en type antilope som kan minne litt om norske rådyr, lette og raske på foten omtrent flyr de gjennom landskapet. Etter en halv dag i parken fikk vi servert en bedre lunsj under tak, men med aper på alle kanter :)
Som avslutning på safari-delen av turen; dro vi innom en Masai stamme som bodde ute på savannen. Vi ble ønsket velkommen av høvding Barrac, som var sjef for denne bosetningen og 848 andre Masaier i området. De fleste Masaier i dette området har flere koner, og Barrac hadde 2 koner og 3 unger. Hans far og tidligere høvding hadde intet mindre enn 15 koner!
Masaiene er gjestfrie og inviterte oss inn i sine små jordhytter for å vise frem Hvordan livet sin Masai foregår. Som seg hør og bør ble det også hoppe konkurranse og dans på ekte masai vis.
Nå går nok et afrikansk eventyr mot slutten. Takk for turen!
-Knut


Gjengen besøkte blant anna ein Masaailandsby i dag. (Foto: Michael Kilawila)(Foto: Knut Ådne Findreng)

FREDAG 11. JULI

Ryktene vil ha det til at dere sliter med tropevarme der hjemme? Det er ikke tilfelle her i Afrika. Her sliter vi med det motsatte i dag og har norsk vestlandssommer... hvem hadde trodd at man skulle se på løver og sebraer samtidig som man hadde på seg 3 lag med tøy og lue? Det hadde iallfall ikke Endre trodd, t-skjorte ble nok litt snaut i dag ja... ;)
Kulden til tross, Ngorongorokrateret skuffet ikke denne gangen heller. For å nevne noe så vi: gnu og sebra i tusenvis, fire løver, et neshorn, en mengde vortesvin og noen hyener. Og ikke minst, til bonden Johnnys store glede; NRF (norsk rødt fe) gjetet av noen masaiunger. Norsk storfe i Tanzania er resultatet av tidligere bistand i form av robuste dyr som tåler de fleste forhold!
I kveld blir siste kvelden gjengen er samlet. Det inviteres derfor til stor fest med BBQ party og utdeling av diplomer til de som var så heldige å komme til topps på Uhuru peak. Etter middag trekker nok de fleste over i baren for å feste ut i de sene nattetimer. Noe som nok vil si til rundt kl 23, for gjengen som er vant til å legge seg kl 8 på vei opp på Kilimanjaro.
- KnutTORSDAG 10. JULI

Da har vi hatt nok en flott dag sør for ekvator! Vi startet tidlig fra lodgen i dag morges med kurs vestover mot de store nasjonalparkene. Underveis fikk vi lyst på de spesielle røde bananene. Så vi stoppet hos en selger langs veien. Utstyrt med 5 dollar sendte vi sjåføren for å handle... Nå skjønner vi hvorfor det blir spist mye bananer i dette landet, når dama som solgte bananer hadde lempet godt over 50 stk inn vinduet synes vi det var i meste laget og ba henne ta resten av pengene i tips. Vi kunne nok fått dobbelt så mange...
Vel fremme på Kudu Lodge fant de fleste raskt frem til bassenget hvor vi bruke noen timer i solen. Når varmen gav seg fant vi frem sykler og dro på sykkelsafari (safari = utflukt på swahili). Turen gikk gjennom(!) den lokale skolen, forbi kirken og til slutt via det lokale markedet. Mange kulturelle inntrykk rikere var det godt å komme tilbake til lodgen for en bedre middag.
I morgen starter vi tidlig for å få sett mest mulig dyr i aktivitet på safarien. Kl 7 setter vi kursen mot det området i verden med høyst tetthet av ville dyr. Utrolig nok ligger det hele på høyde med norsk høyfjell, 2250 moh! Så lodgen vi bor på er blitt omdøpt til høyfjellshotellet. :)
- KnutSykkeltur og bassengidyll stod på programmet i dag. I morgon begynner den fantastiske safarien. (Foto: Knut Ådne Findreng)

ONSDAG 9. JULI

Gruppen var så effektive i dag morges at vi fra latvlandet ikke rakk opp med kake og drikke før de hadde forlatt gaten. Så festen måtte flyttes ned til Moshi hvor vi møtes på restauranten Indoitaliano. Alle som hadde vært på fjellet bestilte uavhengig av hverandre pizza. Deilig å være nede i sivilisasjonen! :)
I ettermiddag har vi brukt litt tid ved bassenget og den flotte hagen rundt Aru Meru, et av områdets flotteste lodger. I kveld fikk vi i oss en solid middags buffé. Maten på fjellet er god, men en middag i lavlandet så ut til å smake godt det og.
Mange som gleder seg til å få legge seg i en normal seng igjen! Men en liten gjeng har planer om å holde seg våken gjennom fotballen i kveld...
I morgen er det igjen tidlig på (selv om noen skulle likt å ligge en stund i senga). Avgang fra lodgen allerede kl 8. Turen går direkte til Kudu lodge og en bedre lunch, før vi skal ut å sykle og bruke mer tid ved bassenget.
- Knut


Nede i sivilisasjonen igjen. Pizzarestaurant er førsteprioritet... (Foto: Michael Kilawila)

TIRSDAG 8. JULI

Kjempegode nyheiter frå Uhuru Peak - det aller høgaste punktet på Kilimanjaro. 13 på toppen, ein til Stella Point (kraterkanten, berre få meter under toppen) og ein snudde på 5000 meter. Snakka med Nikolai etter at dei hadde kommet ned til leiren igjen og kvilt eit par timar. Han fortalte om eit tøft toppstøt med ein del vind, men ellers var været strålande og forholda fine. I ettermiddag går dei ca. 1000 høgdemeter nedover, til Millenium Camp. I morgon er det "sjarmøretappen" ned til Mweka på rett under 2000 moh. Eg kan tenke meg at dei allerede har begynt å gleda seg til dusj og kald drikke ved bassengkanten...
- Jarle

MANDAG 7. JULI

Så er det berre nokre timar til toppstøtet startar. Ved midnattstider startar dei den 6-7 timar lange vandringa mot toppen. Brattare og brattare etter kvart som dei nærmar seg kraterkanten. Men heldigvis er det god sti sjølv heile vegen til topps på Kilimanjaro. Dagen i dag har dei brukt til å forflytta seg frå Karanga Camp til Kosovo Camp på over 4800 moh. Her er det nesten ingening som veks, berre goldt, vulkansk landskap. Stort sett alle er i fin form, og det virka som det var ein svært optimistisk tone framfor nattas fysiske utfordring. Eg reknar med å få ein oppdatering tidleg i morgon korleis det gjekk. Følg med her for spennande nyheiter frå Afrikas tak...
- JarleDet kan ligge snø på toppen av Kilimanjaro (Bilete frå ein tidlegare tur, foto: Brynjulv Eide)

SØNDAG 6. JULI

Snakka med fleire i gjengen tildegare i kveld og det er ein optimistisk og sprek gjeng som no for alvor kjenner på spenninga etter kvart som toppstøtet nærmar seg. Kun to etappar att no før dei står på Afrikas tak! Dei fleste antydningar til høgdeproblem er i ferd med å sleppa taket, kroppane begynner å bli akklimatisert etter fire dagar i høgda. Men dessverre måtte Anders kasta inn håndkleet i dag då ein lei halsbetennelse som han hadde før avreise blussa kraftig opp att. Været er fortsatt bra, men litt kjøligare enn vanleg. Dagens etappe var ein av dei kortaste, så dei har slappa av mesteparten av ettermiddagen og kvelden. Viktig med mykje kvile også når ein skal opp på eit stort fjell.
- Jarle

LØRDAG 5. JULI

Gjengen gjekk i dag den lange etappen frå Shira til Barranco. Leiren i Barranco ligg omtrent på samme høgda som Shira (rundt 4000 moh.), men dei har i løpet av dagen vore heilt opp mot 4700 moh. for så å traversere ned rundt fjellet på sørsida. Dette er grunnen til at denne ruta vert rekna som den ruta som gir best akklimatisering - walk high, sleep low! Halvparten av deltakarane var opp på Lava Tower, eit tårn av lava som står igjen i den bratte skråningen ned frå toppen. Knut Ådne måtte dessverre ta den tunge beslutninga om å avbryta i dag pga. sjukdom. Dixon har derfor overtatt som hovedguide på turen, Dixon har vore så mange gonger på toppen at han har mista tellinga...
- Jarle


På veg mot Lava Tower (Bilete frå ein tidlegare tur, foto: Jarle Trå)

FREDAG 4. JULI

Knut Ådne ringte i ettermiddag frå Shira Camp på nesten 4000 meter. Dagen i dag har vore strålande flott med blå himmel og varm sol. Men natt til i dag var det langt kaldare enn normalt, faktisk fleire minusgrader i Machame Camp som ligg rundt 3000 moh. Det er ikkje vanleg med minusgrader i denne leiren. No er dei nesten 1000 meter høgare, men Knut Ådne håpar at natta likevel ikkje blir så mykje kaldare enn den forrige sidan det har vore mykje varmare i dag. Ellers er formen bra hjå dei fleste, men litt hodepine, magetrøbbel og søvnvanskar er det som vanleg dei første dagane - det er berre slik det er i høgda. I går gjekk dei i regnskogen heile dagen, mens i dag har dei gått ut av den tette vegetasjonen og opp i fjellterreng med berre nokre buskar her og der. Det er noko av det som er så fascinerande med Kilimanjaro - naturen endrar seg veldig heile vegen oppover.
- Jarle

TORSDAG 3. JULI

Første dag på turen startet med mye venting, men etterhvert kom vi oss avgårde. Vi har gått i 5 timer gjennom regnskogen og opp til førte camp. Stemningen er god selv om temperaturen har vært litt kaldere enn forventet. Vi håper på varmere temperatur og finere vær i morgen. Etter god mat og en god natt med søvn blir vi klare for morgendagens etappe :-)
- Line

Klar til start ved Machame Gate. (Foto: Michael Kilawila)

ONSDAG 2. JULI

Jambo! Da var vi vell fremme etter en lang flight fra Norge til Kilimanjaro airport. Både folk og bagasje hadde en uproblematisk reise nedover. Så med unntak av de to som lander senere i kveld er gruppen nå klar for tur i morgen. Vi sender bagasjen i forveien før frokost kl 8, så følger vi etter bagasjen opp mot inngangen til parken i ti tiden. Sjefs guiden Dixon møtte oss på flyplassen og kunne love god temperatur og fine forhold oppover fjellet! Så nå gjenstår bare en finpuss og siste veiing av bagasje før vi finner senga og får en god natts søvn. I morgen begynner eventyret og vandringen oppover mot afrikas tak!
- Knut Ådne

KLAR TIL AVREISE

Årets sommartur til Kilimanjaro er fullteikna og det er derfor ein stor gjeng på 16 deltakarar som onsdag 2. juli set seg på flyet i retning Afrika. Marita, Anders, Bente, Geir I, Jorun, Johnny, Irene, Geir D, Jan Endre, Line Lise, Alexander, Lars Erik, Gunnar, Joakim, Mathias og Nikolai skal dei neste par vekene utforska mange forskjellige sider av Afrika. Fjellet skal bestigast via Machame-ruta, safarien går til Ngorongoro-krateret og Lake Manyara og dei fleste skal også nyta nokre dagar på stranda på Langilangi på Zanzibar etterpå...

Knut Ådne Findreng skal leda gjengen på denne opplevelsrike turen på eit av våre mest spennande kontinent. Afrika set varige spor hjå dei som kjem på besøk.

Følg med på denne sida framover. Dei står forhåpentlegvis på toppen grytidleg tysdag morgon (8. juli). Eg legg ut oppdateringar som Knut Ådne sender heim etter kvart som dei nærmar seg toppen.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka


(Bilete frå tidlegare turar. Foto: Jarle Trå, Knut Horvei, Brynjulv Eide, Øyvind Birkeland)