dagbok KILIMANJARO 10. SEPTEMBER 2014

LØRDAG 20. SEPTEMBER


I dag har vi fått litt fysisk fostring i form av en sykkeltur rundt i en landsby nær safariparkene. Det er fascinerende å se et levesett så ulikt det vi er vant til. Vi har blant annet besøkt rismarker, bananplantasjer og det lokale markedet. Nå skal Eli og Terje videre til Zanzibar hvor de møter igjen Gunn og Lise som reiste i forveien for noen dager siden, mens undertegnede skal tilbake til Europa. Takk for en flott tur!
- Knut Ådne(Foto: Knut Ådne Findreng

FREDAG 19. SEPTEMBER


Nok en vellykket dag på safari nærmer seg slutten. I dag har vi erfart at løver liker seg best i skyggen, og hvor finner man skygge på en åpen savanne? Jo, under safaribilen... Så vi må kunne si at vi har fått se løvene tettere på en vi turte å håpe! Videre fikk vi se det meste av hva parken har å by på; gaseller, antiloper, sebra, hyener, bavianer, bøffel og mange fler. Nå skal vi innom en masailandsby på vei tilbake til lodgen. Masaiene bor fremdeles på tradisjonelt vis i jordhytter, og driver kveget sitt rundt på slettene. Det er spennende å se de store kulturforskjellene og kontrastene i dette landet på nært hold. Fra guider på fjellet til luksuslodger og tradisjonelle masaier.
- Knut Ådne


TORSDAG 18. SEPTEMBER


Safari raport:
Da kan vi melde direkte fra fantastiske Tarangire Nasjonalpark. Ikke uten grunn har denne parken fått tilnavnet "home of the elephant. Flere store flokker med elefanter, totalt flere hundre, var det første som møtte oss innenfor portene. Når vi i tillegg fikk se flere titalls giraffer og gnu, og sebra, aper og antiloper i hopetall må vi kunne regne dagen som en suksess! Nå skal vi videre til lodgen og late oss ved bassenget :)
- Knut Ådne


(Foto: Knut Ådne Findreng)(Foto: Michael Kilawila)

ONSDAG 17. SEPTEMBER


Etter en tidlig start fra Mweka camp i dag morges ankom en sliten, men svært fornøyd gjeng gaten på 1800 moh. Tilbake i sivilisasjonen smakte det for de fleste godt med annet enn vann i glassene og en bedre middag på restaurant. Selv om standarden på mat og utstyr på fjellet er meget bra, kan vel ingen nekte for at det var deilig å være nede igjen...Fra Moshi gikk veien videre til fasjonable Aru Meru River Lodge. Her ble bragden feiret med enda mer god mat og utdeling av diplom, bevis for at alle faktisk var på toppen! I morgen splittes den etter hvert så sammensveisede gjengen. Noen drar hjem, noen drar til Zanzibar og noen drar på safari. Til felles har vi at vi alle sitter igjen med flotte opplevelser fra turen oppover mot toppen av Afrikas høyeste fjell!
- Knut Ådne


Sjå Torbeins fantastiske bilete, både frå toppen av Kilimanjaro og frå nattstemning i Karanga Camp:


(Foto: Torbein Rønning)

TYSDAG 16. SEPTEMBER


Alle på toppen!
Gratulerer til alle – imponerande innsats!! Følgande melding kom på satelittelefonen i dag:

Endelig var toppstøtet her! Vi fulgte været med spenning fra teltdukene utover ettermiddagen mandag: regn, sludd og snø lovet ikke godt. Ved avgangene oppover kl 23 og 24 var det mer stabilt, men kaldt. Sakte, sakte bevegde vi oss oppover mot Stella Point, kraterkanten på Kilimanjaro. Det ble en kald fornøyelse mens månen seilte over den klare stjernehimmelen. Temperaturen krøp ned mot minus 15 og de fleste hadde kalde fingre og tær, men samtlige fortsatte mot Uhuru Peak. Kl 04:35 ankom Jonas og Jørgen som dagens første klatrere. Kl 06:15 nådde Torbein, Hanne, Gunn, Lise, Terje og Eli en topp badet i påskestemning. Lise fikk oppfylt en drøm om å se sola stå opp over Kilimanjaro, og tirsdagen var ubeskrivelig vakker. Vel nede ble vi servert cola, et populært tiltak. Dagen ble avsluttet ved å utveksle matfantasier på vei mot siste camp på 3000moh. og alle var enige om at det hadde vært en fin tur...

(Beklager at nettsida har vore nede fleire timar i dag pga. tekniske problem hjå leverandøren. Dei nærmaste vart informert via tekstmelding om den store suksessen i formiddag, men det gjekk altså ein del timar før nettsida var oppe igjen).

MANDAG 15. SEPTEMBER


I kveld er det ein spent gjeng som gjer seg klar for toppstøtet i morgon tidleg. Dvs. dei går faktisk i natt. Stien er fast og fin i nattefrosten, mens sola gjer den veldig laus og tung å gå i på dagtid. Derfor er det best å gå om natta. Som ein bonus får dei soloppgangen frå toppen av Afrika. Gjengen er frisk og veldig motivert for å hente ut dei siste kreftene på veg mot toppen. Me kryssar alle fingrane for at det går til topps. Sjekk denne sida i morgon tidleg, eg oppdaterer så fort eg høyrer noko frå dei.
- Jarle

Solnedgang i Karanga camp i går kveld (Foto: Knut Ådne Findreng)

SØNDAG 14. SEPTEMBER


Da var vi kommet ned igjen fra en liten akklimatiserings tur til 4100 moh. fra Karanga camp. Dagen i dag har vært innholdsrik: det startet med den beryktede Barranco Wall, men for en sprek gjeng gikk klyvingen som en lek! Videre gikk det i godt tempo til Karanga camp. Her ventet en bedre lunsj, hvem hadde ventet seg pommes frites i 4000 meters høyde? Kokken slutter aldri å imponere! Nå venter middag, vi er blitt lovet friske forsyninger og fersk salat!
- Knut Ådne

LØRDAG 13. SEPTEMBER


Kl. 13:00
For første gang gjorde gjengen rent bord og spiste opp all maten som ble servert ved Lava Tower. Med andre ord er vi i uforskammet god form, og kokken Benzon lager strøken mat. Nå skal deler av gjengen prøve seg på selve Lava Tower, mens resten begynner turen ned mot leiren.
- Knut Ådne

Kl. 18:00
Støtet opp på Lava Tower gikk bra og stemningen var høy! Hanne mener at akklimatisering føles som en lett champagne rus. Vel nede i Barranco camp møtes vi alle igjen og etter en kjapp vask av svarte tær kastet vi oss over popkornet og kaffen. Under solnedgangen fikk servert ett fantastisk syn av toppen ruvende over oss og Barranco Wall. Nå gleder og gruer vi oss til morgendagen.
Vel overstått bursdag til lillesøster Tove!
Hilsen Hanne og Torbein og resten av gjengen!

FREDAG 12. SEPTEMBER


Etter at Gunn og Lise vekket hele Kilimanjaro med høylydt latter kl 05:30, en time før tiden, gikk gjengen i gang med dagens oppstiging etter frokost. 850 høydemeter ble forsert mellom Machame og Shira camp i strålende solskinn. Gjengen ankom i fin form etter 5,5 timer over skyene som omkranser fjellets lavere flanker. Ettermiddagen ble delvis nytt med kortspill, generelt pisspreik og popcorn i skyggen av den massive toppen av Kili. Alle ser frem mot å ta nye steg mot Uhuru Peak i morgen. Da gar ferden opp til 4800 moh. dersom alle fortsatt er friske. God kveld fra matteltet!
Hilsen Jonas

Dei er no komne opp på ca. 4000 meter – over det aller meste av vegetasjonen. Den første dagen gjekk dei i regnskogen, mens i dag har dei bevega seg gjennom beltet av sparsommeleg vegetasjon. I morgon skal dei gå opp i området der lava og stein dominerer. Denne og dei neste to nettene vil leiren ligge på omtrent samme høgda, mens dei traverserer heile vulkanen på sørsida. Det er det som gjer Machame-ruta så bra – i tillegg til at det er den mest spektakulære ruta på fjellet – dei får ein veldig bra og naturleg akklimatisering når dei går høgt på dagen, men går ned for å sove og restituere. Dermed provoserer dei kroppen til å akklimatisere fortare.
- Jarle

TORSDAG 11. SEPTEMBER


Da var vi i seng i Machame camp på 3000 moh. Vi har hatt en flott dag gjennom regnskogen. Været har Vært bra og temperaturen behagelig. Alle er fremdeles i fin form, og foreløpig merker vi lite til høyden. Eneste utfordring blir dermed en natt i telt, for noen er det en stund siden sist...
I morgen går turen ut av regnskogen og oppover mot 4000moh.
Jørgen vil gjerne hilse alle hjemme og meddele at alt står bra til, og at formen er på topp!
- Knut Ådne


Foto: Michael Kilawila

ONSDAG 10. SEPTEMBER


Jambo!

Etter en lang flytur var det godt å kunne stige ut i 26 varmegrader og strålende vær. Vi ble møtt av sjefs guide Dixon allerede på flyplassen. Videre gikk ferden inn til Moshi og AMEG lodge. Etter middag og informasjon foregår det nå intensiv pakking og sortering av utstyr på de ulike rommene... forhåpentligvis blir det plass til alt, slik at vi kan starte ferden opp mot Afrikas høyeste fjell i morgen tidlig. Den eneste som sliper å pakke er Hanne, hennes bag tok et ekstra døgn i Amsterdam og tar oss forhåpentligvis igjen på vei oppover fjellet i morgen.

Vi forlater sivilisasjonen i morgen tidlig kl 10 og kommer forhåpentligvis ikke ned igjen før vi har besteget verdens høyeste frittstående fjell om 7 dager. Vi gleder oss!

- Knut Ådne

KLAR TIL AVREISE


Hanne, Torbein, Eli, Terje, Lise, Gunn, Jonas og Jørgen startar på lørdag på det store Afrika-eventyret. Knut Ådne Findreng er turledar for gjengen på denne opplevelsrike turen. Kilimanjaro skal bestigast via Machame-ruta, safarien går til Ngorongorokrateret, Tarangire og Lake Manyara, og nokon skal også nyta nokre dagar på stranda på Zanzibar før dei returnerer til Norge. Denne turen kan verkeleg kallast "Africa in a nutshell" - dei får oppleva mange forskjellige sider av dette fascinerande kontinentet. Du drar ikkje heim frå Afrika som den samme personen som du var då du kom.

Følg med på denne sida framover. Dei står forhåpentlegvis på toppen grytidleg tysdag morgon (16. september). Eg legg ut oppdateringar som Knut Ådne sender heim etter kvart som dei nærmar seg toppen.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka


(Bilete frå tidlegare turar. Foto: Jarle Trå, Knut Horvei, Brynjulv Eide, Øyvind Birkeland)