DAGBOK KILIMANJARO 23. MARS 2024

 

Les dagboka frå turen under bileta

(Foto: Jarle Trå)

 

LØRDAG 30. MARS

Ettermiddagen før toppstøtet var oppladning med middag og soving. Litt uvant å legge seg allerede kl. 17.30 for å få noen timer med hvile. Kl. 01 gikk alarmen, og vi fikk på oss ulltøyet i mange lag før vi fikk havregrøt for å fylle magen. Allerede kl. 02.00 trippet vi i samlet flokk utenfor, med hodelykter klare for en real kraftanstrengelse.

Vi startet relativt rolig, men vi kjente raskt at dette kom til å bli en krevende tur. Frem og tilbake i et sikk sakk mønster gikk vi med stadig roligere tempo. De fantastiske bærerne bidro med sang og oppmuntrende rop i mørket. Pole, pole hørte vi stadig - som betyr sakte/rolig. Alt for at vi ikke skulle slite oss ut i den stadig tynnere lufta. I den bratte fjellveggen var vi vitne til en spektakulær soloppgang og vi hadde utsikt mot Kenya.

Turen ble stadig mer krevende, og tempoet dalte i takt med at vi måtte ha flere pauser. Igjen, må vi berømme bærene som oppmuntret, masserte og bidro på en helt fantastisk måte underveis.

Kl. 10.15 var vi alle på toppen av Uhuru peak i et fantastisk flott vær, men med ganske mye vind. Fy flate for en opplevelse!

På toppen gjennomførte de klin gærne Akademiet gutta til Jolanta matteprøve! Det må vel være en første gang på toppen av Afrikas høyeste fjell?!

Turen ned gikk vesentlig fortere, og i en bratt nedoverbakke prøvde de aller fleste seg på «sandski»  😂  Litt av et syn, og ikke minst vanskelig å holde balansen og justere farten  😉

Vi kom oss ned til Kibo hut på 2 timer, der vi fikk oss et par timer på senga. Etter den korte hvilen fikk vi oss en liten matbit. Her disket kokken opp med kake med Norrøna logo og skrift! Etter litt mat startet vi en nesten 9 km tur til Horombo Hut, utrolig men sant brukte vi kun 2 timer og 10 minutter på denne turen! Her fikk vi middag før vi tuslet i seng. Det tok dog ikke lang tid før vi våknet av et skrekkelig uvær. Lyn, torden, regn og vind i en salig blanding gjorde natten til en vanvittig opplevelse! Og da vi våknet på morgenkvisten så vi at det hadde kommet hele 50 cm med snø på toppen av Kilimanjaro.

Etter en siste frokost med hele gjengen på fjellet - fikk vi et fantastisk flott avslutningsshow av hele crewet som har hjulpet oss gjennom hele turen! Vi hadde virkelig ikke klart oss uten denne gjengen som har bidratt med alt fra do-telt, servering, bæring, guiding, vekking, telt-tjenester og alt annet mellom himmel og jord.

Man skulle trodd at turen var over da, men da startet en 20.3 km rusletur (litt raskere gange for noen av oss…) til Marangu gate. Litt over 5 timers gange etter vanket det endelig iskald brus!

Tilbake sitter vi igjen med en enorm stolthetsfølelse, litt brent hud, hoven leppe, mange kilometer i beina og enormt med minner. Det har vært humor, støtte og dårlige vitset. For en gjeng å dele denne opplevelsen med!

- Nina og gutta

 

FREDAG 29.MARS

Alle på toppen kl 10.15!! Fantastisk innsats. Fleire detaljer om toppstøtet kjem seinare.

-Jarle-

 

TORSDAG 28.MARS

Klare for toppstøt! I natt går me mot toppen av Kilimanjaro. Alle er stort sett friske og sterke. Jolanta blir ikkje med mot toppen, men ventar på oss på Horombo der me kjem ned i morgon kveld.

-Jarle-

 

ONSDAG 27.MARS

Idag kom me fram til Mawenzi camp, ein av dei flottaste leirane på Kilimanjaro. Mawenzi (5149) ragar nemlig 800 meter over leiren. Flott vær idag, men også i kveld opna himmelen alle slusene, faktisk måtte me evakuere inn i ei hytte då messeteltet vårt holdt på å kollapse. Litt dramatisk, men ein litt spesiell og artig opplevelse.

-Jarle-

 

TIRSDAG 26.MARS
I dag har vi hatt en fin tur fra camp 2 med mange gode samtaler i oppoverbakkene. Vi fikk også en liten guidet tur innom en hule som ble brukt som gjemmested fra rivaliserende stammer.
 
Vi kom til camp 3 og rakk frem og fikk tørket gårsdagens våte klær før regnet plasket ned. Heldigvis en kort skur før vi fikk en fantastisk oppvisning og show fra alle som bistår oss på turen. Trym klinte til med å kjørte soloshow på munnspill for de 30 oppmøtet til stor begeistring. 
 
Nå er vi bare spente på de to neste dagene.
 
-Thor Richard-
 
 
MANDAG 25.MARS

I dag er me komme til  camp 2 etter ein flott etappe. Både i går og i dag har me hatt bra vær, men eit minutt etter at me kom fram til leiren i dag opna himmelen seg og det regna kraftig. Det førte til at i løpet av få minutt så vart det ei elv som flomma under og mellom telta. Men det varte ikkje lenge og det la ingen dempar på humøret i gruppa. Mykje latter pregar denne unge gruppa. Me ser fram til nok ein fin etappe i morgon

- jarle -

 

LAURDAG 23. MARS

Det er kveld og alle er på plass på hotellet ved foten av Kilimanjaro etter ein lang flytur. Etter middagen hadde me eit informasjonsmøte der eg gjekk gjennom mykje praktisk info før den aller siste pakkinga startar. Det er mange detaljar ang. utstyret som må vera i boks før fjellturen startar. F.eks. må alt viktig som klær og sovepose pakkast vanntett i bagane, for sikkerheits skuld, sjølv om det som regel er mest fint vær på Kilimanjaro. No legger me oss for å sove den siste natta på ei veke i vanlege senger. Frå og med i morgon er det sovepose og liggeunderlag som gjeld. Og våtseviettar erstattar dusjen. Det er litt meir primitivt på fjellet, men Bryson og hans crew med assistentguidar, kokkar, servitørar og bærarar gjer alt for at me skal ha det så komfortabelt som mogeleg.

På Rongai-ruta på nordsida er det litt dårlegare dekning enn på rutene på sørsida av fjellet. Men me skal forsøke å få oppdatert dagboka med jevne mellomrom likevel.

Kryss fingrane for oss – no startar Kilimanjaro-eventyret!

- Jarle

 

KLAR TIL AVREISE!

Jolanta og Akademiet i Drammen er klar for ein ny tur til Kilimanjaro!

23. mars drar eg saman med Olai, Vegard, Trym, Sindre, Vilgot, Stanislaw, Nina, Jon Nikolai, Thor Richard, Sebastian og Jolanta til Tanzania for å bestige Afrikas høgaste fjell - Kilimanjaro, 5895 meter over havet. Med oss har me hovedguide Bryson og hans team av assistentguidar, kokkar, servitørar og bærarar. Denne fantastiske gjengen hjelper oss forhåpentlegvis opp på Afrikas tak ei vekes tid seinare.

Me skal gå Rongai-ruta på nordsida av fjellet. Ei rute som blir mindre brukt enn Marangu-ruta og Machame-ruta på sørsida. I slutten av mars er det sannsynlegvis ikkje så mange andre grupper der, så me kjem til å ha fjellet litt meir for oss sjølv enn det som er vanleg.

Etter fjellturen skal gjengen ha eit heilt spesielt program der dei får oppleva mykje natur og kultur rundt Kilimanjaro. Dei skal også besøke barneheimen Msamaria, der dei har engasjert seg veldig. Det er ikkje få kilo med klær og utstyr dei har hatt med seg nedover gjennom åra. Dei har også bidratt mykje økonomisk, blant anna med salg av smykker i Noreg, produsert på barneheimen.

På denne sida legg me ut oppdateringar frå turen.

- Jarle


(Bilete frå forrige Akademiet VGS tur i april 2022. Foto: Jarle Trå)

Kilimanjaro 2204 27

Kilimanjaro 2204 27

Kilimanjaro 2204 27

Kilimanjaro 2204 27

Kilimanjaro 2204 27

Kilimanjaro 2204 27

Kilimanjaro 2204 27