• Kilimanjaro
  • Inka Trail
  • Newtontoppen
INFORMASJON ANGÅANDE KORONAVIRUSET
NYE TURAR 2021:  MERA PEAK OG AUSANGATE / RAINBOW MOUNTAIN / MACHU PICCHU 
SVALBARD 2021:  HEILE FEM FORSKJELLIGE TURAR PÅ SKI OG TIL FOTS ER SATT OPP
KILIMANJARO

KILIMANJARO

Me går Machame-ruta, den flottaste ruta på fjellet.

Les meir

ACONCAGUA

ACONCAGUA

Aconcagua er det høgaste fjellet i Sør-Amerika.

Les meir

MERA PEAK

MERA PEAK

Ny tur til det høgaste trekking-fjellet i Nepal!

Les meir

INKA TRAIL

INKA TRAIL

Denne turen er verkeleg Sør-Amerika i eit nøtteskall.

Les meir

ELBRUS

ELBRUS

Elbrus er Europas høgaste fjell.

Les meir

ATLASFJELLA

ATLASFJELLA

Atlasfjella i Marokko er alpine, eksotiske og varierte.

Les meir

EVEREST BC / LOBUCHE EAST

EVEREST BC / LOBUCHE EAST

På denne turen kan du pirka verdas aller høgaste fjell på leggen.

Les meir

SVALBARD SKITUR

SVALBARD SKITUR

Svalbard er kanskje eit av dei flottaste arktiske naturområda i verda.

Les meir

NEWTONTOPPEN SKIEKSPEDISJON

NEWTONTOPPEN SKIEKSPEDISJON

Ein litt lenger og tøffare tur enn Svalbard skitur.

Les meir

MOUNT KENYA

MOUNT KENYA

Bli med til Mount Kenya-massivet i Afrika!

Les meir

SVALBARD FOTTUR

SVALBARD FOTTUR

Svalbard eksploderer i ein intens og kort sommar nokre få veker i august.

Les meir

MSAMARIA

MSAMARIA

Hjelp barna på Msamaria Center for Street Children ved foten av Kilimanjaro.

Les meir

DAGBOK ACONCAGUA 26. JANUAR - 19. FEBRUAR 2020

 

17. FEBRUAR

Endeleg nede att i sivilisasjonen...

0217 1

0217 2

 

16. FEBRUAR

I dag var den store nedoverdagen. Med tunge ryggsekkar er det tøft å gå dei 1800 høgdemetrane ned til Plaza de Mulas dagen etter toppstøtet. Men for ein følelse når ein endeleg er nede. Hamburger, Coca Cola og internett er berre noko av det som møter dei der - sivilisasjonen! I morgon ventar det endå ein fantastisk opplevelse - den første dusjen. Men først skal den aller siste etappen til pers. Men det er berre ein sjarmøretappe ut dalen. Lang og "gnagsårframkallande" riktignok - men sett opp mot det dei har gjort dei siste to vekene så er det nok ingenting dei kvir seg spesielt til.

Brynjulv fekk i ettermiddag sendt bilete frå toppen og frå dagens etappe ned til Plaza de Mulas.

- Jarle

0216 2

0216 2

0216 2

0216 4

0216 2

0216 2

0216 2

0216 2

 
15. FEBRUAR

Klokka 18:30 lokal tid (22:30 norsk tid): Alle trygt nede att i Camp 3!

Tøffe tak ned dei 1000 høgdemetrane, men no er alle i soveposane og klare for ei lang natts søvn. Brynjulv fortel at det nesten ikkje var snø i det heile tatt høgt oppe på fjellet, noko som er svært uvanleg. Men faktisk skaper det større utfordingar når det ikkje er snø, pga. lause steinar. som vanlegvis ikkje er noko problem Men alt gjekk fint og dei kan no begynna å tenka på biffen og raudvinen som ventar dei i Mendoza...

 

Klokka 14:00 lokal tid (18:00 norsk tid): Dei står på toppen!

Brynjulv ringte akkurat med dei gledelege nyheitene. Fredrik, Anita og Irvin måtte snu eit stykke under toppen, men resten står no og nyter utsikta frå Sør-Amerikas høgaste punkt i strålande sol. Det har vore kaldt og tøft - men dei klarte det!!

No brukar dei minimum tre timar ned att til leiren, så fortsatt gjenstår det ein solid innsats før dei kan kvile ut.

I natt ligg dei i den samme leiren, og så går dei ned til Base Camp på vestsida av fjellet i morgon. Det vil sikkert nokre dagar før me får detaljane frå toppstøtet sidan dei ikkje er nede att i "sivilisasjonen" og internettdekning før måndag kveld.

- Jarle

(Me får ikkje sendt bilete frå fjellet, så desse er frå toppstøtet i fjor...)

0215 6

0215 6

0215 6

 
14. FEBRUAR

Brynjulv melder at alle er på plass i Camp 3 (6000m), klare for å støta mot toppen i morgon. Sidan det ikkje har vore nokon på toppen dei siste dagane pga. vinden, kom det plutseleg opp 50 telt i denne leiren i dag. Fleire andre grupper har altså sikta seg inn på toppstøt i morgon også. Det blir spennande sidan det er meldt ein del vind også i morgon, og gjengen vår er slitne etter å ha budd høgt så lenge.

Dei startar kl. 05 lokal tid i natt. Dei kjem til å bruka lang tid på dei nesten 1000 høgdemetrane, så ikkje rekn med oppdatering her før godt utpå kvelden norsk tid. Men eg oppdaterer så fort eg høyrer frå dei.

Kryss fingrane - no skal Andesfjellas gigant til pers.

- Jarle

 

12. FEBRUAR

Gjengen vår ligg i Camp 2 og ventar på at vinden skal løya. Hadde det vore mindre vind kunne dei gått til Camp 3 i dag og støta mot toppen på fredag. Det er fysisk og mentalt krevande å ligga så høgt å venta - dette er ein av hovedutfordringane på høge fjell. Men det ser ut som vinden skal løya på laurdag, så i morgon bærer dei litt utstyr og vatn opp til Camp 3, for så å gå ned att til camp 2 for å sove. Fredag flyttar dei opp til Camp 3 for å sove der, og deretter altså toppstøt på laurdag. Dersom alt går etter planen... Laurdag er siste sjanse, på sundag må dei starte turen ned og ut av fjellet, dersom dei skal rekka flyet heim.

Livet i leirane over Base Camp er enkelt - her er det ikkje kokkar som serverer burgarar og barbeque. I kvart telt har dei eit kokeapparat som dei lagar enkel mat med.  Dersom det ikkje er rennande vatn må dei smelte snø eller is for å skaffe vatn. Dei har med eit lite dotelt - men "det brune gullet" må bærast heilt ned att til Base Camp (heldigvis har me ein bærar som tar seg av drittjobben). Ellers har dei sikkert med litt lesestoff - viss ikkje er det ein fin hobby å telle sting i saumen i telt-taket. Det tar litt tid, spesielt viss teltduken blafrar i vinden.

- Jarle

 

11. FEBRUAR

I kveld er dei på plass i Camp 2 (5500 moh.) etter å ha gått etappen frå Camp 1 (5000 moh.) i dag. I går hadde dei ein kviledag i Camp 1 i nydeleg vær i følge Brynjulv. Fin dag i dag også, men det er meldt storm i morgon og torsdag så no avventar dei sannsynlegvis i Camp 2 som ligg litt meir i le enn Camp 3. Laurdag peikar seg foreløpig ut som den beste dagen å forsøka seg mot toppen, men me håpar på fredag dersom vinden løyer nok innan den tid. Heldigvis har me Juan med som lokal hovedguide. Med sin ekstreme erfaring med forholda på Aconcagua er det få som er betre enn han på å tolka værmeldingar og prøva å forutsjå Aconcaguas lunefulle humør. Juan har vore 40 gonger på toppen... 

- Jarle

 

9. FEBRUAR

I dag har dei vore opp til Camp 2 med utstyr, og for å akklimatisere. Det er eit viktig prinsipp når det gjeld akklimatisering - det å gå høgt opp på dagtid, men helst sove lågt. Climb high - sleep low. Det går fint med alle i gjengen vår. Værmeldingane viser mykje vind i dagane framover, så me får kryssa fingrane for at det løyer innan fredag som kanskje er den mest sannsynlege dagen for toppstøtet.

- Jarle

Dette er terrenget dei gjekk i i dag opp til Camp 2 (Bilete frå ein tidlegare tur)

Aconcagua 32

Aconcagua 32

 

7. FEBRUAR

Dei fleste er på plass i Camp 1 på 5000 moh. og skal no etter planen ikkje ned att  til Base Camp før dei har vore på toppen. Og då går dei heller ikkje ned til samme Base Camp, men til Plaza de Mulas som er Base Camp på normalruta på vestsida av fjellet. Dei traverserer altså fjellet på denne turen og får oppleva det frå alle sider. I morgon går dei siste også opp til Camp 1 der alle tilbringer dagen før dei etter planen går ein tur opp til Camp 2 med utstyr dagen etter. Ove måtte dessverre avbryte turen i dag, sidan kroppen ikkje har spelt på lag. Sånn er det i høgda, når ein først blir sjuk er det vanskeleg å bli frisk att pga. at immunforsvaret er dårlegare enn i låglandet. Det har vore sterk vind i fjellet dei siste dagane, og 12 telt forsvant i Camp 3 i forgårs og leiren vart evakuert i all hast. Me satsar på at vinden løyer dei neste dagane, men værmeldingane viser periodevis fortsatt sterk vind framover. På så høge fjell er det værgudane som bestemmer, men me er optimistar. Det åpnar seg som regel eit værvindu til slutt - det er fortsatt mange dagar til toppstøtet.

- Jarle

 

5. FEBRUAR

Kjære dagbok, nå er dere vel sultne på mer sladder fra fjellheimen. Dagen startet med egg og bacon til frokost, før vi fikk utdelt 7 kg hver med mat som skulle bæres opp på fjellet. I dag var den fryktede og beryktede bæredagen til camp 1 kommet. Værmeldingen viste kuling i kastene, så det var ingen tvil om at dette ville bli en hard dag. Sekker på opp mot 20 kg skulle bæres 1000 høydemeter i løs stein, grus og sand. Gruppa kjempet seg oppover, og en deltaker tippet med 20 kg på ryggen i et vindkast, men ikke vær redde, ingen skade skjedd. Vel fremme i camp 1, ventet en nyyydelig matpakke bestående av soggy loffskiver med tunfisk, og påsmurt leverpostei med gulost oppå. Morgendagens lunsjtips helt gratis til dere der hjemme. På grunn av sterk vind, måtte vi flykte ned i en farlig fart, grus og stein fløy veggemellom. Vel nede var alle klare for forfriskninger i messeteltet, men sterke fallvinder hadde røska bort teltet til Anja og Tiril, så en stor redningsaksjon ble straks i hverksatt. Det var flere telt som fikk hard medfart, spesielt hos våre nederlandske konkurrenter. Til info, hver hovedbardun må sikres med minimum 16 kg stein, så vi begynner å bli sterke i armene. Det var en tung dag for de fleste, men når Jarle knipser må alle smile, så det er fortsatt god stemning i gruppa. Vi gleder oss til nok en vits om musa og elefanten til middag - dette er blitt kveldenes høydepunkt. Santi og Juan har lenge trodd at vitsenes poeng gikk tapt i oversettelsen, men fikk endelig avkreftet dette i går - vi har aldri sett dem le så mye. Hårføneren har fortsatt ikke vært i bruk. Her i basecamp kan man nyte en deilig dusj til den nette sum av kr 150 - Vi antar at det blir kø i morgen siden det er hviledag. Her er det blodpris på det meste! Vi kan også melde om at det nå lukter klor på utedoen igjen. Det er fortsatt et mysterium om Fredrik har tatt tisseflasken i bruk, sist sett på middagsbordet. Vi kommer tilbake med mer gossip når dere minst venter det.

På vegne av gruppa - Tiril & Anja

0206 3

0206 3

0206 3 

0206 4

 

4. FEBRUAR

Kviledag og forbrredelsar i BC. Alle i fin form og klare for ytterlegare høgde. Opp til c1 med utstyr i morgo. Finvær men ein del vind. Latteren sit laust og elefanten og musa er vorte ein slager........ Nyt kviledagen til fulle og samlar krefter til i morgo som vert ein kraftanstrengelse...... Turen inn til BC er ein opplevelse i seg sjølv.....såg guanacos, vada over elver og gjekk siste dag mot ei eventyrleg utsikt mot Acon.... Helser heim.....

- Brynjulv

0205 5

0205 5

0205 5

0205 5

0205 5 

0205 8

0205 8

0205 8

 

3. FEBRUAR

Fekk ein kort melding frå Brynjulv at dei er framme i Base Camp og at alt har gått fint. Det låg is på elva når dei starta vandringa kl. 7 i dag tidleg, så det var sikkert ein kald fornøyelse. Men det vart varmt og fint så fort sola sto opp. No tar dei ein kviledag i Base Camp før dei begynner å etablere leirar oppover fjellet. Kviledagar er ein viktig del av akklimatiseringa for høge fjell. Kroppen må få restituert seg etter harde påkjenningar, men dette tar litt lenger tid i høgda enn på havnivå.

- Jarle

 

2. FEBRUAR

Brynjulv ringte i kveld på satellitt-telefon frå Casa de Piedra. Alt står bra til med gjengen vår og stemninga er høg etter flotte etappar i fantastisk natur - men kanskje like mykje pga. tidenes grillfest både i går og i dag. I Argentina tullar dei ikkje når det gjeld kjøtt...

Dei har no tilbakelagt to av dei tre dagsetappane inn til Base Camp som på Vacas-ruta heiter Plaza Argentina (4200 moh). I går gjekk dei frå Punta de Vacas (2400 moh.) nede ved "hovedvegen" over Andesfjella (mellom Mendoza i Argentina og Santiago i Chile), til Pampa de Lenas (2900 moh). I dag gjekk dei altså vidare til Casa de Piedra (3300 moh). Undervegs i dag fekk dei sjå Aconcagua for første gong. Plutseleg - i det ein sidedal åpnar seg - tronar Aconcagua nesten 3000 meter over dei langt inne i dalen. Frå denne sida ser Aconcagua verkeleg ut som eit fjell i Himalaya - eit imponerande skue. Dagens etappe var lang, men morgondagens er endå lenger - i alle fall i høgdemeter og tid. Det er ein tøff etappe på nesten 1000 høgdemeter. Men dei er no godt akklimatisert så det går forhåpentlegvis greitt.

Det har vore varmt og fint sjølv i denne høgda, og det gjer at elvane er større enn normalt. I morgon startar dei grytidleg sidan dei skal krysse eit par av dei, enten på hest eller til fots. Det er ikkje strie elvar, men rimeleg kjølig vatn for å sei det mildt - spesielt før solstrålene når ned i dalbotnen. I dag har dei sett guanacoen, ein variant av lama som lever vilt i Andesfjella. Er dei heldige får dei også sjå condoren, verdas største flygande fugl ("largest flying bird in the world by combined measurement of weight and wingspan"). Den kan bli heile 3,3 meter mellom vingespissane.

- Jarle

 

31. JANUAR

Kjære dagbok og kjære følgere (fans)! I dag er det Tiril og Anja som har tatt kontroll over bloggen. Etter noe varierende søvn tok vi fatt på dagens etappe, som gikk rett opp mot grensa til Chile. Humøret i gruppa var på topp - som alltid - men noen hadde en tyngre dag enn i går. Guidene Santi og Juan disket opp med nydelig lunsj på 3900 moh., mens The Big Boss tok seg en powernap i solsteken. Vi besteg en topp i Chile før vi suste ned sanddynene. Luige savnet akebrettet. Vel nede så det ut som vi hadde gått for billig selftan, og skoene var fylt med sand. Dagens dusj føltes som å vinne i lotto! Nå venter vi på middag og dagens vits fra Jarle, alias Per-Ivar. Det må også nevnes at en kvinnelig deltaker har gått på en brussmell etter å ha vært avholds siden 2012. En annen deltaker ble fersket med en hårføner i duffelbagen (!!!). Den kommer nok godt med i basecamp. Stay tuned for more gossip! Vi savner dere hjemme, men har det heeelt ok

- Tiril og Anja

0131 2

0131 2

0131 3

 

30. JANUAR

Flott tur til nesten 4000 meter. Nydeleg dalføre med brear og store fjellsider. Mektig landskap. Blide folk på tur i solskinn og nytt landskap.

- Brynjulv

0130 3

0130 3

0130 3

 

29. JANUAR

I dag starta den lange akklimatiseringsprosessen mot 6962 meter! Dei bur på ei lita fjellhytte dei første dagane av akklimatiseringsprosessen, før dei går innover mot foten av fjellet. Dermed får dei ein konservativ og gradvis tilpasning til høgda. I dag har dei vore på ein fjelltur frå hytta opp til 3400 moh. Brynjulv melder om overskya og kjølig vær, og nokre regndråpar - men det er sikkert berre fint når ein kjem frå 33 grader i Mendoza... Værmeldingane ser bra ut framover. Kanskje nokre regndråpar i morgon og fredag også, men deretter berre finvær.

- Jarle

0129 

 

28. JANUAR

0129 1

0129 3

0129 3

 

27. JANUAR

Brynjulv melder at alle er vel framme i Mendoza, og det er heldigvis alle bagane også - det er nesten like viktig...  Det er 33 grader i skuggen i ettermiddag, og dei gjer seg no klare til ei av dei største utfordringane på turen - å få i seg ein av dei gigantiske biffane som Mendoza er kjent for. Heldigvis er dette området av Argentina også kjent for god vin, og det hjelper litt på når saftige og svært møre biffar på kanskje 6-7 cm. tjukkelse skal fortærast. I morgon skal dei gjera dei siste forberedelsane før akklimatiseringa i Andesfjella startar.

- Jarle

 

KLAR TIL AVREISE!

Det er kun eit par dagar til avreise og ekspedisjonsnervene herjar heilt sikkert blant deltakarane no. Ei stor gruppe, leda av Brynjulv Eide, skal dei neste vekene utfordra Aconcagua, det høgaste fjellet i Sør-Amerika - eit av dei såkalla Seven Summits!

Hanne, Jarle, Kathe Elise, Børge, Anja, Tiril, Anita, Ove, Irvin, Luige og Fredrik flyr på sundag over Atlanterhavet til Buenos Aires i Argentina og vidare til Mendoza, der dei møter våre lokale guidar, med Juan og Santiago i spissen, som er blant dei mest erfarne guidane på dette fjellet.

Første del av akklimatiseringa vil skje ved å gå dagsturar frå ei hytte i eit fjellområde sør for Aconcagua, deretter brukar dei tre dagar på å gå inn til foten av fjellet der Base Camp ligg. Dette blir basen i nokre dagar, før ein flyttar vidare oppover fjellet og etablerer nye leirar etter kvart som ein kjem nærmare og nærmare toppen.

På denne sida kan du lesa oppdateringar etter kvart som ekspedisjonen skrider fram. Oppdateringar kjem ikkje kvar dag, men me skal prøva å halda alle her heime oppdatert om det som skjer på fjellet med få dagars mellomrom. 

Les meir om detaljar og dagsprogram for ekspedisjonen.

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka

 

Bilete frå tidlegare turar (Foto: Brynjulv Eide og Jarle Trå)

aconocagua 03 

aconocagua 03

aconocagua 03

 

DAGBOK ACONCAGUA 26. JANUAR - 19. FEBRUAR 2019

 

TYSDAG 19. FEBRUAR

Då er gjengen heime att i Noreg etter ein lang flytur over Atlanteren. Fulle av minner om storslagen natur, spektakulære opplevelsar og nye bekjentskaper. Takk til guidane Haavard, Capi og Santi for stor innsats på fjellet - det vart ekstra tøffe tak denne gongen. Og takk til Elin som oppdaterte dagboka. Dersom du vil vera med til Aconcagua kan du lesa alt om turen her. Me arrangerer denne turen i februar kvart år. 

Bla deg nedover på denne sida for å sjå bileta frå årets tur.

- Jarle

 

SUNDAG 17. FEBRUAR

Fin dag ut av fjellet. Takk alle sammen!

- Haavard

0217b 8

0217b 8

0217b 8

0217b 8

0217b 8

0217b 8

0217b 8

0217b 8Her bakes og spises det pizza på 3200 moh i Base Camp ?

- Elin

0217 5

0217 5

0217 5

0217 5

0217 5

 

LAURDAG 16. FEBRUAR

Etter ein dryg dagsetappe på 1600 meter rett ned er dei no trygt nede i Plaza de Mulas (4370 moh), base camp på andre sida av fjellet. Velfortjent hamburger og cola gjekk ned på høgkant ser det ut til. Sjå bileta frå eit fantastisk toppstøt:

0215 13

0215 13

0215 13

0215 13

0215 13

0215 13

0215 13

0215 13

0215 13

0215 13

0215 13

0215 13

 

FREDAG 15. FEBRUAR

Kl. 22:45: Alle er vel tilbake i Camp Colera ??? Nå skal de få i seg litt mat og sove, sove sove ?.. lykkelige etter toppen av Andes er besteget på 6.960 moh.?? Gratulerer!! 

- Elin 
 

Kl 18:50 ringte Haavard inn fra toppen av Aconcagua! Helene snudde etter 1 minutt - men er trygt tilbake i BC, ellers alle med opp og har det ‘euforisk’ og nyter at de har klart dette tross mye ‘motgang’ ? med vind ☀️ Gratulerer og ha en trygg tur ned igjen. Er nede etter ca 3 timer!?? 

- Elin 


På toppen!!!!!
Alle unntatt ein nådde toppen rett før kl. 19 norsk tid.  Har ikkje fått fleire detaljar endå, men det ser ut til at været har vore så bra som me håpa på. Fortsatt står fleire timar med hard jobbing att. Å bestige eit høgt fjell er ikkje over når dei står på toppen. Dei brukar sikkert 3-4 timar ned att til camp Colera. Men det er berre parademarsj når ein har vore på toppen... Fantastisk innsats frå gjengen - og frå guidane Haavard, Capi og Santi!

- Jarle

 

TORSDAG 14. FEBRUAR

Etter 4 timers gange i behagelig  lite vind kom gjengen fram til Colera - Camp 3 på 6.000 moh. Oppsummert: «En kjempeflott dag fra Camp 2 på 5.500 moh ☀️?‍♂️ I alt 7 lokale ‘helter’ var med å gjøre turen overkommelig og bar utstyr og sekker. Høyden merkes godt nå, og alt går i sakte tempo og må gjøres riktig. Etter et måltid med ‘Real’ til middag, skal stegjern og utstyr tilpasses før de legger seg for å samle krefter til  toppstøtet, som etter planen starter kl 5 a.m. Været er på deres side nå. Det er meldt sol og vind på 15 km/t. Perfekt.  Vi ønsker dere lykke til og stå på!  

- Elin  

 

ONSDAG 13. FEBRUAR

Haavard ringte på satelitt tlf. kl 20:45 norsk tid. Alle var godt nedi soveposene og slitne etter en veldig kald og vindfull tur fra Camp 1. Vinden  hadde, som meldt, løyet betraktelig og i campen var det gode værforhold. I morgen går de alle videre til Camp 3. Går alt etter planen blir det toppstøt natt til fredag. 

- Elin 

 

TYSDAG 12. FEBRUAR

Alle er vel framme i Camp 1 nok en gang. Denne stien kan de gå i blinde nå! Alle punkterte telt måtte settes opp på nytt og er klare for natten ?.. lagånden er på topp! Det blåser mindre enn forventet - men det ?.. Det blir veldig spennende å følge dere tøffinger videre mot toppen! Er imponert over dere som ‘går på med krum hals igjen’ ?‍♂️ - ??‍♀️ Værmeldingen: kommer de seg gjennom morgendagen med klarvær og 80 km/t i Camp 2 blir det topp vær fra onsdag kveld. Torsdag og fredag lite vind og sol! ☀️ Stå på!  Haavard (.. og sikkert resten av gjengen ) hilser til de 3 som er på vei ut av fjellet! ? 

- Elin 


Og så er dei på veg mot toppen att...   ? Når værmeldingane skiftar og vinden truar med å blåse ned leiren er det ikkje så enkelt, men då er det viktig å kunne hive seg rundt når det plutseleg åpnar seg ein mogelegheit att. I dag ser det faktisk ut som at værmeldingane tillater eit toppstøt om nokre dagar, så gjengen er på veg oppover mot Camp 1 akkurat no.  Kanskje når dei 6962 moh. på fredag? Are, Irvin og Brit blir ikkje med, ellers er alle på veg oppover. Slik er livet på eit høgt fjell - ein veit aldri kva som skjer - ein må berre nytta sjansen når den kjem. Og berre ein er tolmodig - og har nok ekstradagar tilgjengeleg - vil ein som regel få suksess... Dette blir spennande. Følg med her dei neste dagane for ein vaskekte thriller direkte frå Andesfjella.

- Jarle

 

MÅNDAG 11. FEBRUAR

Da er beslutningen tatt og gjennomført: ??‍♀️?‍♂️ Gjengen har ‘evakuert’ fra Camp 1, og alle er vel tilbake i Base Camp.  

Det blåste og snødde værre en verst i Camp 1. Teltene ble tatt ned, punktert, og dekket til med stein.  Det blåste bortimot 100 km/t da guiden kom tilbake fra BC, og i morgen vil vinden øke på?? 

Nå spiser gjengen snart lasagne til middag, og er inneforstått med at Aconcagua viste seg fra sin tøffeste side og ikke mulig å bestige. 

NB! Det er offentlig at Irvin er med på turen ? 

Returen ut av fjellet på onsdag.  

- Elin

0212 9

0212 9

0212 9

0212 9

0212 9

0212 9

  

Jeg snakket med Haavard i dag tidlig. Inn i teltene i går etter middagen, og hadde ikke vært utenfor da vi snakket sammen.  Vinden dominerer og styrer all aktivitet i fjellet fram til onsdags kveld den 13.2. 

Torsdag er det sol og 10 km/t og det er perfekt for toppstøtet om man befinner seg i Camp 3. MEN- Haavard sier det ikke var bestemt om de har tid nok til å gjennomføre forflytningen oppover...våre venner er i Camp 1. 

Det blåste og blåser sterkt med 80 km/t i Camp 2 og det fortsetter hele tirsdagen, litt ned til 70 km/t på onsdag.  Haavard skriver melding kl  16 norsk tid og sendte bilder fra BC: «Dagens dagbok. Vind, telt og roomservice... i BC og henter Real»  Vi venter i spenning på hva som blir besluttet - «..må de snu pga den ekstremt sterke vinden?» 

- Elin

0212 3

0212 3

0212 3

 

SUNDAG 10. FEBRUAR

I dag har guiden vært en tur ned til BC. Og her kommer  bilder fra livet i Camp 1 og turen mellom Camp 1 og 2. Alle har det bra, og er fortsatt i Camp 1. Vinden høyere oppe er nå veldig sterk og de flytter derfor ikke videre opp i fjellet dag. Slik værmeldingen er nå, blir det etter planen toppstøt på torsdag. Det er meldt sol og lite vind denne dagen ☀️  De argentinske guidende Santi og Capi blir satt STOR pris på av gjengen. Siste bilde viser Margrethe som overleverer dikt til Capi  på bursdagen hans.  

- Elin

0209 4

0209 4

0209 8

0209 8

0209 8

0209 8

0209 8

0209 8

 

LAURDAG 9. FEBRUAR

Vi starter med middagen i går ?- 20 porsjoner meksikansk gryte gikk ned på høykant. Etter det var der bare å skli ned i soveposen kl 19:00 ? Litt mindre vind i natt, og dermed bedre søvn. I dag har de feiret 38-års dagen til Capi.  Kl 10:00 gikk de til Camp 2  på 5.500 og var oppe kl 15:00. Nydelig utsikt utsikt over snødekte tipper. Ren  nytelse..alle i fin form  Etter 1 time var gjengen trygt nede igjen. Middag med pasta italiano og bursdagsfeiring og tidlig i seng. God lørdag! 

- Elin

 

FREDAG 8. FEBRUAR

Snakket med Haavard i dag kl 12 lokal tid. Alle har det fint, og i dag har hele gjengen akklimatisert opp til 5.300. De merker høyden nå og blir fort slitne, men det er som det skal være. De har kunnet nyte en fin lunsj med mange  go’saker med ‘saltpølser’ og mere til.. Det blåste godt i natt, men nå var det fint å nyte Andesfjellene fra utsiden av teltet...vakkert ? Værmeldinger for de neste 4-5 dagene er meget sterk vind for Camp 2 og Toppen. Slik det ser ut nå er det stor sannsynlighet for at de bruker ‘de 2 ekstradagene’ i Camp 1.  God fredag til fjellfolket - vi følger med i spenning ? 

- Elin  

 

TORSDAG 7. FEBRUAR

«God natt fra BC. Fra nå av til Mendoza bare tekst.» Snakket med guide Haavard i dag kl 15:30 norsk tid, da var gjengen på vei oppover til sitt nye ‘hjem’ i Camp 1.  Ellers er det bare å nyte bildene fra solnedgangen i går og avgang fra BC i dag 7.2.2019.  

-Elin


Klokken 21:15 norsk tid ringte Haavard på satelitt og sa at alle er vel framme i Camp 1. Turen opp tok 5 timer, samme som ved akklimatiseringen. Raskest var spreke Britt på 72, noe som imponerer ? Det blåser godt, og nå blir det spennende å følge værmeldingen. Vi krysser fingrene☀️  

- Elin 

Hilsen: Birthe - Are hilser til deg fra 5000 moh?

 

0207 7

0207 7

0207 7

0207 7

0207 7

0207 7

0207 7

0207 9

0207 9

 

ONSDAG 6. FEBRUAR

Livet i BC (4.200 moh)går mot slutten, og i morgen kl 11 flytter gruppa opp til Camp 1 på 5.000 moh. Nå begynner bestigninger av Aconcagua for alvor. Det har vært litt vind i dag, men så langt har været vært stabilt. Håper det fortsetter. Lykke til alle!  

Stikkord for hviledagen i dag: 
- barbeque
- pakking
- legesjekk  

Bildene sier sitt? 

- Elin

0206 7

0206 7

0206 7

0206 7

0206 7

0206 7

0206 7

 

TYSDAG 5. FEBRUAR

Haavard ringte fra BC. Alle har i dag bært sine sekker med utstyr opp til Camp 1. Lite vind og mye sol. Dagen startet med frukost kl 8:00 og kl 8:30 la de i vei i motbakkene mot Camp 2. Etter 4t og 40 min , med 4 pauser underveis, var de i mål.  Siste strekka opp til Camp 1 var det snø, noe som gjorde det lettere å gå. De koste seg og kunne nyte mestringsfølelsen i 1 time i på 5000 moh.  Are og Ingvild drakk av ungdomskilden i campen, så nå blir de ‘evig unge’? God spredning i gruppa på returen til BC. Noen løper og andre tar livet med ro ??‍♀️?‍♂️Halvparten av gruppa er veldig slitne etter sol og høyde, så det blir tidlig i seng etter middagen kl 19:00. Oppsummert fra guiden: «.. en lett Camp 1 dag»? Hviledag i BC i morgen. 

-Elin

0205 5

0205 5

0205 5

0205 5

0205 5

0205 6

0205 7

 

MÅNDAG 4. FEBRUAR

Gjengen ankom BC -Plaza Argentina på 4.200 moh. i går. De var slitne etter en lang og varm tur, men i ganske god form.  Fint vær og lite vind i fjellet. Det er få folk i BC. Sesongen er på hell. Bare avslapping og soling nå etter at de i dag var på en akklimatiseringstur opptil 4.400 moh.Fint å se ned på campen, men i morgen er det opp til Camp 1 på ca 5000 moh med utstyr. Ingen bærer mer enn 5 kg max.. pluss noe personlig. Men det blir en tøff dag og høyden vil nok merkes hos de fleste.  Alle er spent på morgendagen og det er vi også ? Lykke til folkens! 

Bilder fra Capi i dag (..noen fra i går og i forgårs):  

- Elin

0204 2

0204 2

0204 2

0204 2

0204 2

0204 2

(Foto over: Capi / Foto under: Ingvild Sørheim)

0204 2

0204 2

 

LAURDAG 2. FEBRUAR

Haavard ringte på satelitt 21.30 norsk tid i kveld fra camp Casa de Piedra på 3.300 moh. Turen fra gaten Punta de Vacas til Pampa de Lenas i går 31.1. var en heller varm opplevelse. Folket ble slitne av alt solskinnet, men de holdt et rolig tempo innover Vacasdalen og alle kom vel fram til camp etter 6-7 timer. Noen skyer viste seg etter hvert. Men stjernehimmelen i natt gjorde inntrykk - før været skiftet igjen og gikk over til regn.  Etter ein god natts søvn kunne de nyte frukost i  under en skydekket himmel.  I morgen blir det elvekryssing - så får vi se hvem som vasser over og hvem som velger å sitte på muldyr - ‘alt er lov’ ?  Ingvild - ‘Muldyr’... De lever ellers et ‘beinhardt liv’ og har diskusjoner på diverse nivå bl.a. om bruken av toalettpapir.. felles ? ? Ellers, er det lite folk i fjellet nå. Neste dagbok kommer igjen på mandag ? 

- Elin 

 

FREDAG 1. FEBRUAR

Her kommet en oppsummering og stemningsrapport ‘fra hytta der oppe i fjellet’ i Chile. Nå er tiden der over og gjengen er i dag utenom dekning og på vei inn i fjellet..Bildet fra gaten. Lykke til - vi følger med dere ?? 

- Elin

0201 3

0201 3

0201 3

 

TORSDAG 31. JANUAR

Sender over flotte bilder av gjengen som skal forsøke seg på Acongacua. De kom vel fram til fjellhytta på 3.200 moh ,‘Las Cuevas’ i går. Guide Capi sendte over bildene som viser at de er godt i gang... og denne teksten, som kan googles: ‘Quebrada de Matienzo‘ 

Snakket med guide Haavard i dag, og det er bare ‘sol og velstand’ som de alle nyter. Noen bruker litt lite solkrem sies det ??☀️ 

- Elin

0131 3

0131 3

0131 3

 

TYSDAG 29. JANUAR

Turen går videre med buss opp i fjellet.  I dag er det Margrethe, som har bursdag! Bildet er fra i natt. Varen levert av roomservice. Las Cuevas venter... 3200 og nesten Chile.

- Haavard

0129 6

0129 6

0129 6

0129 6

0129 6

0129 6

 

MÅNDAG 28. JANUAR

Dagbok del 1 mandag. Stikkord: sen&rolig frokost. Gjennomgang/sjekking av utstyr. Permit. Handling & lunsj. Og selvsagt Sør-Amerikas lokale helt - San Martin. Sol & kos. Del 2 kommer etter middag og bursdagsfeiring for Svein Olav!  

Dagbok del 2 mandag i stikkord: Varmt. Eksotisk. Biff. Bursdagsfeiring Svein Olav. Og snart Margrethe. Hund.

Hilsen Haavard

0128 6

0128 6

0128 6

0128 6

0128 6

0128 6

0128b 7

0128b 7

0128b 7

0128b 7

0128b 7

0128b 7

0128b 7

 

SUNDAG 27. JANUAR

Ble en lang tur igjen over Atlanteren. I snitt 35 timer på gjengen. Forsinkelse i Paris og ett senere fly fra Buenes Aires. Allikevel ikke en sur mine fra noen! Bare heiarop helt frem til Mendoza. Belønning er selvsagt BIFF & Malbec! Vi er alle sammensveiset og motiverte og familiære etter dag 2! Ny Biffdag i morgen. 

Hilsen Haavard 

0128 2

0128 2

 

ACONCAGUA - DET HØGASTE FJELLET I VERDA UTANFOR HIMALAYA

Årets Aconcagua-gjeng er i innspurten med forberedelsar og pakking, og ein avansert form for reisefeber herjar nok blant deltakarane akkurat no. Helga, Gunnar, Are, Brit, Helene, Svein Olav, Lars, Margrethe, Ingvild, Gunn Kristin og Kai Rune er snart klar for avreise. På laurdag setter dei seg på flyet i retning Argentina.

Leda av Haavard Gjerdset saman med våre faste dyktige lokale guidar, skal dei forsøka seg på eit fjell som er nesten 7000 meter høgt. Aconcagua ligg i Andesfjella i Argentina, nesten på grensa til Chile. Fjellet er 6962 meter høgt, og dermed det høgaste fjellet i Sør-Amerika. Det er det det høgaste fjellet sør for ekvator, så når du står på toppen er du det høgaste mennesket i heile verda, sidan det som regel ikkje er noko klatring på dei fjella som er høgare på den nordlege halvkule når det er vinter der.

Første del av akklimatiseringa vil skje ved å gå dagsturar frå ei hytte sør for Aconcagua, deretter brukar dei tre dagar på å gå inn til foten av fjellet der Base Camp ligg. Dette blir basen i nokre dagar, før ein flyttar vidare oppover fjellet og etablerer nye leirar etter kvart som ein kjem høgare og høgare.

På denne sida kan du lesa oppdateringar etter kvart som ekspedisjonen skrider fram. Oppdateringar kjem ikkje kvar dag, men me skal prøva å halda dykk oppdatert om det som skjer på fjellet med få dagars mellomrom.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her.

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka.

Blir du frista til å prøva deg på Aconcagua også? Eg arrangerer denne ekspedisjonen kvar vinter. I 2020 er datoen den samme som i år, 26. januar - 19. februar.

 

Bilete frå tidlegare turar (Foto: Brynjulv Eide og Jarle Trå)

aconocagua 03

aconocagua 03

aconocagua 03

 

DAGBOK ACONCAGUA 2018

 

SØNDAG 18. FEBRUAR

Vi har kommet til den siste dagboken for denne utfordrende og spektakulære turen til Aconcaguas topp. Det høyeste fjellet i Sør-Amerika, 6.962 moh. Sjelden å oppleve så mye sol dag etter dag på de trakter ☀️

Det er ingen selvfølge å nå toppen. Alt skal klaffe både med vær, utstyr og form. Toppen er målet, men det er mye mer enn det!

Gratulerer til de som kom til topps, og gratulerer til de som måtte snu! Det viktigste er å komme hel ned igjen, og nyte sine opplevelser ?!

Feiringen av toppstøtet med biff og rødvin i går. Utdeling av diplomer og utveksling av erfaringer. Mye skryt til guidende og utdeling av gaver!

Nå er gjengen på vinsmaking på en flott ‘Vinja’
I morgen er turen over og de setter seg på flyet hjem.

God reise hjem! Vi venter på dere! ?
Det har vært spennende og følge dere!

-Elin

(Tusen takk til Elin for flotte dagbokoppdateringar frå turen!)

17 12

Middag i Mendoza i 40 grader pluss ?

17 12

17 12

17 12

17 12

17 12

17 12

17 12

17 12

17 12

17 12

17 12 

18 15

Me tøler litt mæi bilæt i dagbokji? På veg upp mot Independencia i  solupgang.

18 15

Skuggen av Aconcagua, magisk mæn ikkje sø mange søm brydde seg, konsentrera gjeng

18 15

18 15

Lekker lunsj på vingården 

18 15

18 15

18 15

18 15

18 15

18 15

18 15

18 16

 Alt er stort i Argentina ?

18 15

18 15

Kjære dagboklesere. Takk for at du fulgte med. Nå avsluttes dagboken. Takk til alle deltakere - flott gjeng. Takk folkens! Stor takk til de lokale guidene Capi & Santi. Takk til Elin, som har laget en kjempefin dagbok. Takk til Jarle, som har orget tidenes Aconcagua - tur. Ett par bilder avslutter det hele - chau. 

18 15

Vinsmaking i dag... ikke en av oss!

18 15

Cholita - vår trofaste følgesvenn i Las Cuevas

 

Sjekk vår lokale guide Cami sine fantastiske bilete frå turen og toppstøtet:

15 8

15 2

15 8

15 8

15 8

15 8

15 8

15 8

 

Gjengen på 6962 moh...

14 8
14 8

14 3

14 814 8
14 8
14 8
14 8
 
LØRDAG 17. FEBRUAR 

Aconcagua-gjengen er nå ute av fjellet og er tilbake i Mendoza. Bildene fra gårsdagen viser en glad gjeng ute av nasjonalparken ?  Rapport fra toppnatta kommer nok ila dagen, eller når de har ‘kvilt’ seg litt ut etter fjellturen.

- Elin 

16 13

16 13

16 13

16 13

16 13

16 13

16 13

16 13

16 13

16 13

16 13

16 13

16 13

 

 

TORSDAG 15. FEBRUAR

Det blåste sterkt og det var en iskald vind i natt i Camp 3. Ikke hyggelig ? Men de er sjeleglade for at toppstøtet var i går natt. Bekledningen til frokost var den samme som natta før ? 

I dag slapp de å ta ned teltene selv. Bærerne gjorde jobben. Teltene var delvis frosset fast i snøen. Det ville tatt tid.  

Folket var nede i BC  fra kl 14:30. Noen brukte lengre tid nedover grusbakkene. Men alle var framme til kl 15:30.  

De som hadde det tungt i går fikk det enda tyngre i dag ?Men vel framme i BC ble det ‘surprise’; dobbel hamburger ? ?! 

Nå pakkes storbager, det nytes en kaffe, øl eller vin og de forberedelsene som skal til før de går ut av fjellet i morgen kl 9.  

Mange skal overnatte i messeteltet i natt. Bare er par av små-teltene er kommet til BC. 

Middag serveres de stolte tindebestigerne kl 19:30.. tipper de sover tungt i posen i natt uansett! 

Turen ut til gaten i morgen er 29 km. Der venter bussen som frakter gjengen til Mendoza.  

Haavard er 100%  fornøyd! Guider og bærere gjør en formidabel jobb!

Nå går dagene fort fra toppen i går, til hotellet i Mendoza i morgen! Store kontraster!

Gratulerer nok en gang! Da er det bare å ‘kvile på laurbæra’ og feire i sivilisasjonen i morgen! 

- Elin 

 

ONSDAG 14. FEBRUAR

Kl. 20:00

Haavard ringte fra toppen nå kl 20 norsk tid. De går straks ned igjen. Cecilie ble snudd på 6.500 moh. pga. lavt blodsukker. Ellers alle oppe, og de har virkelig vært i kjelleren i dag. 

De beregner ca 3,5 t ned. Haavard ringer meg om ca. 4 timer for oppdatering. Han var ikke sliten ? Gratulerer alle sammen med den store kraftprøven bestått. Toppen av Aconcagua 6.962 moh.

https://eur-share.inreach.garmin.com/RuneHana 

Gleder oss til å høre mer fra toppstøtet! 

- Elin  

 

Kl. 00:00

Haavard ringte for ca 20 min siden. Da var alle nede, og de 2 siste kom da han ringte.

De kom sent i gang i dag pga av en glidelås på et par storsko..

.. også manglende erfaring med stegjern

Vinden øker på.. det er godt å komme i teltet nå!

Mer info i morgen!!

- Elin

 

TYSDAG 13. FEBRUAR

I dag har det tikket inn med meldinger fra Mr Rune frå Vinje på turen fra C2 til C3. De var framme på 5.975 moh. kl. 19 - kl 15 lokal tid. Ca. 4. timer opp.

Haavard ringte kl 21 / kl 17. De GLEDER seg til nattens toppstøt! Jippi! Nå er Dronningen av Andes innen rekkevidde. MEN, ingen ting tas for gitt. Det er ingen selvfølge å nå opp til 6.962 moh. I alle all er;

Plan A: alle står på toppen ca. kl 18. norsk tid i morgen!

Plan B: .. ingen som vet ?

Nå smeltes det vann. Hele 130 liter må de ha klart. Godt at været er fint ☀️ med litt ‘deilig vind.

Etter middag kl 18 er det rett i posen for å få seg litt søvn før toppstøtet.

Gjengen har fått god briefing - ‘ordnung muss sein’ Alt av utstyr, klær og mat skal være klart til de starter i natt.⛺️

Her kan dere også nyte Runes meldinger fra turen opp;

(3/3) i sekkjen te vinbygjen i dag. Ynsk kønn lykke te ?

(2/3) klare fe avgang mot Camp3! Litt vind i nått knallvær no ? 22kg

(1/4) Lunchpause på ca 5770moh, ein heilt vanvittig utsikt og du ser

(2/4) at jordi æ rond ? Fokk i fin førm og høgderekord fe mange!

(3/4) FyFaen me æ heldige!  

..og her er linken til dagens etappe: https://eur-share.inreach.garmin.com/RuneHana

Det kan legges til at bærerne fraktet 120 kg opp til C3 ?- imponerende!

De fleste bar sekker som veide fra  22 - 15 kg +|-. 

Natten var ‘stille’ og dagen var solrik med litt vind. De startet kl 8, og koste seg med ‘picknic’ underveis. Capi kunne by på pølse,brød,kjeks og ost... og plommesyltetøy ??

Vi krysser fingrene for Plan A, og ønsker hver og en av dere LYKKE TIL med TOPPSTØTET! 

- Elin 

 

MANDAG 12. FEBRUAR

Våre venner har etablert seg i Camp 3. Stemningen er god og utsikten formidabel. Mot nord ser de hele den flotte rekka av de  mektige Andesfjellene ?I kveld får deg se solnedgangen også. 

Høy stemning i C2. Julio underholder med ‘Pearl Jam’ - sanger ?, Capi koker vann og Santi deler ut ‘snop’. Noen har lagt seg på madrass i solen, og andre har funnet seg ‘ein   kvilestein’.  

I går natt var første natt det var helt tindstille! Deilig å slippe å høre på vinden  som uler og  teltduken som blafrer. 

De startet flyttingen til C2 kl. 14.42, og var i C3 5 timer senere. Småtungt å møte motbakken igjen etter en hviledag. Men etter lunsj gikk det veldig fint. Halv-tunge sekker hadde de også.

Det fine er at ingen sliter med skallebank ?!

Haavard berømmer bærerne, ‘fjellets helter’. De  bører 30 kg tunge sekker, og går fra BC til C2 og ned igjen til BC. I morgen går de fra BC til C3.  Sterke karer fra ??

Nå kl 18. spiser de Real turmat til middag.

Så er det vel bare å nyte solnedgangen før går til C3 i morgen.

Camp 2 ligger på 5.473 moh. Sjekk link: https://eur-share.inreach.garmin.com/RuneHana

Det blir en knalltøff tur til C3- Colera i morgen. Det begynner å bli høyt 6.000 moh. Planen er å starte rundt 10:30 i morgen. 

God solnedgang og god natt til alle! ?

Nå begynner det virkelig å bli spennende! 

Her hjemme gratulerer vi Maren Lundby med OL-gull i hopp! ?? Så på folkens!! 

- Elin

 

SUNDAG 11. FEBRUAR

En positiv guide Haavard ringte fra Campo 1 kl 23 norsk tid. 

Turen fra BC til C1 gikk lett i dag på 1 t og 55 minutter. ??‍♀️?‍♂️ Nydelig akklimatiseringsdag. Ikke en sky på himmelen og litt behagelig vind.

Lunsj med tunfisk ala Capi på menyen. Alle spiser og drikker det de skal. Og O2 metningen ligger mellom 82-92 for hele gjengen ?

Etter en utsøkt Toro-gryte ala Campo 1, og med Cola til drikke var det bare å ‘sløve’ litt før de krøp inn i sine varme soveposer ⛺️

De gleder seg til å komme opp til C2 i morgen, og å nye den nydelige utsikten.

Jan Egil flyr etter planen ut med helikopter i skrivende stund. ?

Silje gratulerer sin mor med bursdagen i dag!

Hele gjengen gratulerer også alle mødre med morsdagen! ?

‘Alt stemmer nå’ og planen er å stå på toppen av Aconcagua, 6.962 moh, på kommende torsdag. Værmeldingen framover varsler bare hel sol, og vind mellom laber- til frisk bris. ☀️

Dette lover bra for de neste dagene!

- Elin 

 

LØRDAG 10. FEBRUAR

Det kom eit veldig snøvær og det var sterk vind i natt. Sterk vind i dag også. Tross sol. I dag har gjengen vært oppe på Camp 2. Jan Egil, som har slitt med en gammel ryggskade gikk tidlig mot C1 med Capi. Han måtte snu. Tilbake i C1 ble det beslutter at han går til BC. Derfra blir det ut med helikopter i morgen. 

Alle utenom Silje gikk til C2 i dag. Hun hadde for lav O2 metning, og ble snudd. Vel tilbake i C1 fikk hun god oppfølging, og metningen steg fint. 

Sliten gjeng i dag. Tøft når viden krever sitt.  

Hold ut folkens- fra søndag kveld løyer vinden! ? og☀️ solen skinner! 

Alle er i teltene da Haavard ringte inn kl 16. 

- Elin 

 

TORSDAG 8. FEBRUAR

Klokken er 19.30 hos våre turvenner, som nå har slått leir i Camp 1, ca. 5.000 moh. Motbakkene fra BC var unnagjort på 4,5 time.

Flott utsikt med cumulusskyer på himmelen i det fjerne.

Teltene er godt bardunert, og skal tåle mye vind. Solen fortsatte å skinne i dag, men det kom vind som øker på⛺️?

En god frokost i BC kl. 8. Deretter gikk det med et par timer til å få pakket ned teltene, og klargjøre seg selv og sekken. Den er betraktelig lettere en første turen opp med utstyr til C1.

Etter at ravioli med saus var spist til middag  kl. 18, var det gjennomgang av ‘.. how to use the  toilet ? Her kan de komme noen gode historier etter hvert..

Gruppa er snart aleine i C1. Folk skal videre oppover. Godt med teltplass nå.

Det er meldt frisk bris i natt, som øker på til liten kuling i morgen.

Alle er i god form. Hviledag i morgen. 

Ønsker gjengen en godt natt!

- Elin

 

ONSDAG 7. FEBRUAR

Fleire flotte bilete frå Rune...

7 9

Capi på veg upp te Camp1 i jår, av og på mæ klæi fleire vændur ila turen.

7 9

Nøkøn av jæntune mæ tøppen i bakgronnen på veg neatt frå Camp 1

7 9

Synne kosar seg mæ kylling ette og ha fænge instruks frå Haavard om at kylling skø etas mæ hændane ?

7 9

Snoen søm du ser på bilæti sø va det sno, dæn smelta fort på veg te camp1

7 9

7 9

7 9

Ændå eit på veg mot Camp1.

7 9

7 9

Rune AKA Snusmumrikken, Capi, Santi og Julio klare fe og bera utstyr og mat te Camp1

7b 10

Døktaren søm godkjænte kønn flaug akkoratt ut mæ helikopter, Santi(guide) he blivi utnenvnd te ny Døktar. Alsø Doctor Santi. Han æ veldig streng på saltbruken te kønn nordbuearar p.g.a blodtrykkji ?  Guide Capi he fængi snus av Haavard, det æ god stemning fe og sei det mildt ? Capi spør om fokk vi ha «Snus Suss» ? 

7b 10

3’de førsøk på og ta bilæt av pizza’n gjekk kje bra ?

7b 10

BaseCamp he no fængi nytt navn «FatCamp» ? Fytti pus, dænna utsikten æ brænt inn på netthinna! 

7b 10

7b 10

7b 10

7b 10

7b 10

7b 10

 

TIRSDAG 6. FEBRUAR

Høljregnet stoppet i natt i 3-tiden. Det ble en fin morgen med sol og varme. Turen opp til Camp 1 tok 5 timer, og 1.5 time ned igjen som planlagt. Det meste av utstyret er nå bært opp til C1. Den ligger på  4.987 moh i følge høydemåleren. Utsikten er er nydelig!

Jeg legger ved link, så kan dere studere dagens etappe: https://eur-share.inreach.garmin.com/RuneHana

Værmelding for det neste 5 dager er  hel ☀️!

I kveld står kylling på menyen. Kokkene tilbereder de beste retter! 

Gruppa akklimatisere seg veldig bara, og gjør som guidende sier. Dette lover bra for større høyder. Det er noen seige motbakker de skal gjennom før toppen er nådd på 6.962 moh ?

- Elin

 

MANDAG 5. FEBRUAR

Rune og Capi har sendt et godt knippe med bilder fra gårsdagen med elvevassing og turen til Plaza Argentina/BC. Mange bilder fra livet i BC i dag, og en liten akklimatingstur opp til 4.400 moh. Kommentarer fra korrespondenten frå Vinje ??

Bildene viser sol og go’vær ☀️ Men etter en prat med Haavard meldes det om regn nå! De har søkt ly i teltene. Torden og regn kom ved lunsj-tider ⛈

I dag har gjengen fått testet ut storsko og stegjern. Forberedelser og tilpasninger må gjøres i god tid. Obligatorisk legesjekk var også på programmet i dag.

I morgen blir det akklimatisering til Camp 1 på ca 5.000 moh, med retur til BC. Nå begynner nok høyden å merkes i motbakkene. Vi følger med i spenning!

Takk for flotte bilder!

- Elin

5 2

Du kjænner deg kanskji att, mæn bilæt 1 æ frå Casa Del Piedra 

5 2

Bilæt 2, pause på veg te basecamp rett ette seiste bekkekryssing

5 23

Bilæt 3 frå teltet i basecamp

5 23

Bilæt 4 au frå seiste etappe mot basecamp.

5 23

Seiste bilæt æ fjøddi frå utsiktspunktet på veg mot las cuevas

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

5 23

Morten æ jækla gla i førmkake og sluker det rått sø og sei te adde måltid ? Trur han sikrar seg mot høgdecampane?

  

SØNDAG 4. FEBRUAR

Haavard ringte inn fra Base Camp på en heller dårlig sattelittforbildelse ca. 22.30 i kveld. 

Grytidlig opp i Casa de Piedra i dag. Pakking av telt, og frokost før kl 6:30. Været var mildt og uten vind. De startet å gå kl 7.  

Det ble halvt om halvt med vassing og muldyr for å komme seg over elva. Opplevelsen ble det ikke sagt noe om. Men bitende kaldt er det i vannet!

Rune sier: «Mulldyrkryssing fe pinglune, elle galningane ? då fer me mot»

De krysset også en mindre elv undervis på strekningen ‘med stil’.

Det sies at været var fint, nesten litt for varmt. Men det kom torden og noen regndråper da de nærmet seg BC. Heldigvis var teltene kommet opp før styrtregnet satte inn. 

Gjengen ble godt mottatt i BC med bl.a. snacks  og oliven.

Her er linken til ‘trekkingen, så det er bare å spore og studere ruten de går: https://eur-share.inreach.garmin.com/RuneHana

Den viser at Base Camp ligger på 4.196 moh, og at de var framme i camp kl. 19.07 norsk tid.

Vi hører mer fra Haavard morgen. Da blir det hviledag i BC, Plaza Argentinas.

Håper de får en god natt i teltene, uansett regn eller ikke ?

- Elin

 

LØRDAG 3. FEBRUAR

Lørdagskveld og en ny etappe tilbakelagt av våre turvenner. Vel framme  ringer Haavard og sier de har brukt ca. 7 timer på turen til Casa de Piedra. En flott camp med utsikt mot målet der oppe på 6.962 moh, Aconcagua.  

Snøen på fjellet kan de nå se er borte. Snø antatt kun fra camp 3. Veldig bra!

Natten i går var varm! Rune sier i sin ‘trekking-sms’:

«Straks i gang! . Varmt i naat, nokon soev baeri enn andre. Haapar d bli litt kaldare idag, tom.»

Fri tolkning - dialekt av Vinje ?

Nok en ‘brennheit’ dag i fjellet. Heldigvis kom det noen skyer utpå dagen og noe vind. Litt mer menneskelig etter hvert. ☀️

De er på ‘Høyde: 3 255,32 m’. Trekkingen sier de var i Casa de Piedra kl 21.28 norsk tid. Så trekk fra de 4 timene for å få lokal tid ??

God stemning i gruppa, som har fått navnet ‘Kosegruppe’, med Morten som sjef!?‍♀️

Guiden rapporterer: ‘ Det går bare bedre og bedre!’

Kveldens store mentale forberedelse: ‘ Vasse eller sitte på muldyr over elven ?’ ?

Mye vann i elva sies det, så de som skal vasse over må belage seg på en ‘bitende kald’ opplevelse. 

Vi venter i spenning!

Ingen bilder i dag. Kun satellittelefon som har dekning nå.

- Elin 

 

FREDAG 2. FEBRUAR

Haavard kom endelig gjennom med satellitttelefonen nå.  Våre turvenner er framme i Pampa de Lenas. Teltene er oppe, og gjengen er slitne. Solsteiken i dag har tatt på ☀️ 

Det ble en veldig varm dag, nesten så de ble for mye sol. Heldigvis kom det noen skyer og etterlengtet vind etter hvert. 

Juan, den tredje guide, er kommet til camp. Turfølget får enda en god støtte oppover.  

De ble en time ‘forsinket’ på veien til Gaten. Et uventet stopp underveis  p.g.a en bussulykke.  

Ellers gikk dagen som forventet. De brukte 5 timer på strekningen til Pampa de Lenas fra Gaten. 

Nå spises det snacks i påvente av et herlig biffmåltid. Barbeque tilberedes av deres ‘arreros’, eller mulldyrdriver som vi kan si på norsk. 

De er den eneste gruppen i camp i kveld. Det har de ikke opplevd før. Mange gode teltplasser⛺️ 

God kveld og nyt maten! 

Haavard hilser så mye til Are! 

- Elin

 
Bilde av den flotte gjengen fra Las Cuevas:

2 

 

TORSDAG 1. FEBRUAR

I dag videresender jeg Haavard’s egne ‘ord for dagen’:

«For en dag! Rød hud ligner mer på brun hud... sol, sol,sol. Etter 3 timer og 900 høydemetre, var vi i Chile. For en utsikt. Var der oppe og koste oss ett par timer. Så Acon også. Mer skyer og vind der. Ulike veier ned igjen, men alle koste seg. Dusj, cola,øl og bla bla, da vi var nede igjen. Briefing om de neste dagene, så nå pakker folk igjen. I morgen venter Gate og telt... herlig!»

Da er andre akklimatingstur vel gjennomført. I morgen forlater de Las Cuevas og starter på vandringen inn den flotte Vacas-dalen fra Punta de Vacas. De følger elven oppover til Pampa de Lenas, 3000 moh. Dalen er ‘grønn’ med flott flora og fauna. Det blir nok en varm og solrik dag mellom de bratte fjellsidene. 

Gjengen bærer sine dagstursekker. Resten av bagasjen blir fraktet innover med muldyr.

God tur folkens!

- Elin

1 2 

1 3

1 3

 

ONSDAG 31. JANUAR

Gjengen har i dag hatt sin første akklimatiseringstur opp til ‘Cerro Rune’ ? på 3.710 moh. Lodgen de bor på ligger på 3.160 moh. De brukte ca 8 timer på turen.

Rune har slått på trekkingen, så her har vi full kontroll på hvor gjengen befinner seg!

 Det har vært en solrik og etterhvert  varm dag. Av og på med klær. Det sies at de har fått god ‘rødfarge’ også.

De var nede kl 16, og slapper nå av med kortspill, rødvin og soling før middagen. 

Kort oppsummert fra guide Haavard: ‘Alt og alle er Prima’ 

En ekstra god kompis ?har de også med seg!

Bildene taler for seg.

I morgen Chile..

- Elin

31 6

31 6

31 7

31 7

31 7

31 7

31 7 

30 

Dette siste biletet er frå i går, frå lunsjen på bussturen frå Mendoza til fjellhytta dei skal bu i på dei første dagane av akklimatiseringa. Dette er ein perfekt måte å starte akklimatiseringa på. Om nokre dagar går dei inn til Base Camp ved foten av fjellet og vil då vera godt akklimatiserte og klar til å starte "jobben" med å bestige Sør-Amerikas høgaste fjell. 

- Jarle

 

MANDAG 29. JANUAR 

En døsig og avslappende dag etter en god natts søvn på hotell NH Cordillera Mendoza.  

Gjengen har ruslet litt rundt i byen, og kunnet nyte dagen i 28 varmegrader.  

Alle var samlet i resepsjonen kl. 9 til ‘utstyrsinspeksjon’ av storjakker og votter. Det sies at alle fikk ‘godkjent’ av guidende. 

Synne fikk heldigvis sin bagasje i dag. Og tok turen til flyplasse sammen med Rune og Silje.  

Guidende, Haavard, Capi og Santi, har vært på shopping og fylt opp flere vogner med mat, som skal nytes på vei oppover i fjellet. 

I kveld samles gjengen kl 20 lokal tid. Da står ‘baby biff’ og lokal rødvin på menyen. Mendoza er kjent for sine utsøkte viner også..? 

Det blir  en flott middag i godt selskap! 

I morgen drar fjellfolket fra hotellet kl 9.

Bort fra det søte bylivet og opp til ‘Las Cuevas’. 

Blir spennende å følge dere på turen oppover mot toppen av Aconcagua! 

- Elin

29 4

29 4

29 4 

29 5 

29b 5

29b 5

29b 5

 29b 4

29b 4

 

SØNDAG 28. JANUAR

Gruppa er vel framme i Mendoza, og hadde sjekka inn på hotellet alt kl 15 lokal tid. De ligger 4 timer ‘bak oss’ i tid. Da Haavard ringte meg nå hadde de møtt sine lokale guider Capi og Santi(ago) og hatt en liten ‘brifing’ angående de neste dager og hva de går i møte. Nå skal de ut og spise en mindre 480-grams biff - altså ikke baby biff i dag ?. Alle er vel framme og veldig klar for å komme i gang med ekspedisjonen, og bli kjent med hverandre. 

-Elin

28 7

28 7

28 3

28 7

28 7

28 7

28 7

 

KLAR TIL AVREISE!

Det er kun eit par dagar til avreise og ekspedisjonsnervene herjar nok blant deltakarane no. Ei stor gruppe, leda av Haavard Gjerdset, skal dei neste vekene utfordra Aconcagua, det høgaste fjellet i Sør-Amerika - eit av dei såkalla Seven Summits!

Cecilie, Rune, Jeanette, Per, Synne, Silje, Anneli, Jan Egil, Morten, Alexander, Tobias, Victor, Jonas, Johan og Ole flyr på lørdag over Atlanterhavet til Buenos Aires i Argentina og vidare til Mendoza, der dei møter våre lokale guidar, som er blant dei mest erfarne guidane på dette fjellet.

Første del av akklimatiseringa vil skje ved å gå dagsturar frå ei hytte i eit fjellområde sør for Aconcagua, deretter brukar dei tre dagar på å gå inn til foten av fjellet der Base Camp ligg. Dette blir basen i nokre dagar, før ein flyttar vidare oppover fjellet og etablerer nye leirar etter kvart som ein kjem nærmare og nærmare toppen.

På denne sida kan du lesa oppdateringar etter kvart som ekspedisjonen skrider fram. Oppdateringar kjem kanskje ikkje kvar dag, men me skal prøva å halda alle her heime oppdatert om det som skjer på fjellet med få dagars mellomrom.

Les meir om detaljar og dagsprogram for ekspedisjonen.

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka


Bilete frå fjorårets ekspedisjon:

30 Ein ngd gjeng i Mendoza etter retur fr fjellet

30 Ein ngd gjeng i Mendoza etter retur fr fjellet

30 Ein ngd gjeng i Mendoza etter retur fr fjellet

30 Ein ngd gjeng i Mendoza etter retur fr fjellet

30 Ein ngd gjeng i Mendoza etter retur fr fjellet

30 Ein ngd gjeng i Mendoza etter retur fr fjellet

30 Ein ngd gjeng i Mendoza etter retur fr fjellet

30 Ein ngd gjeng i Mendoza etter retur fr fjellet 

Nyheitsbrev

Registrer epost-adressa di her for å motta nyheitsbrev med jamne mellomrom.