• Kilimanjaro
  • Inka Trail
  • Newtontoppen
INFORMASJON ANGÅANDE KORONAVIRUSET
NYE TURAR 2021:  MERA PEAK OG AUSANGATE / RAINBOW MOUNTAIN / MACHU PICCHU 
SVALBARD 2021:  HEILE FEM FORSKJELLIGE TURAR PÅ SKI OG TIL FOTS ER SATT OPP
KILIMANJARO

KILIMANJARO

Me går Machame-ruta, den flottaste ruta på fjellet.

Les meir

ACONCAGUA

ACONCAGUA

Aconcagua er det høgaste fjellet i Sør-Amerika.

Les meir

MERA PEAK

MERA PEAK

Ny tur til det høgaste trekking-fjellet i Nepal!

Les meir

INKA TRAIL

INKA TRAIL

Denne turen er verkeleg Sør-Amerika i eit nøtteskall.

Les meir

ELBRUS

ELBRUS

Elbrus er Europas høgaste fjell.

Les meir

ATLASFJELLA

ATLASFJELLA

Atlasfjella i Marokko er alpine, eksotiske og varierte.

Les meir

EVEREST BC / LOBUCHE EAST

EVEREST BC / LOBUCHE EAST

På denne turen kan du pirka verdas aller høgaste fjell på leggen.

Les meir

SVALBARD SKITUR

SVALBARD SKITUR

Svalbard er kanskje eit av dei flottaste arktiske naturområda i verda.

Les meir

NEWTONTOPPEN SKIEKSPEDISJON

NEWTONTOPPEN SKIEKSPEDISJON

Ein litt lenger og tøffare tur enn Svalbard skitur.

Les meir

MOUNT KENYA

MOUNT KENYA

Bli med til Mount Kenya-massivet i Afrika!

Les meir

SVALBARD FOTTUR

SVALBARD FOTTUR

Svalbard eksploderer i ein intens og kort sommar nokre få veker i august.

Les meir

MSAMARIA

MSAMARIA

Hjelp barna på Msamaria Center for Street Children ved foten av Kilimanjaro.

Les meir

DAGBOK ELBRUS 3. - 14. JULI 2019

 

14. JULI

0714T 2

0714T 2

(Foto: Knut Horvei)

0714T 2

0714T 2

(Foto: Tore Birkelid)

 

12. JULI

Det vart dessverre ikkje eit nytt toppstøt-forsøk. Været vart endå dårlegare i dag enn det var i går. Av og til viser fjellet og naturen kven som er sjefen, og då er det best å ikkje strekka grensene lenger enn det som er trygt. Men - det betyr ikkje at gjengen legg seg i hotellsengene og ventar på flyet heim att. I dag har dei vore på tur i lågare strøk - der vinden ikkje var noko problem.

- Jarle

0712 T 8

0712 T 8

0712 T 8

0712 T 8

0712 T 8

0712 T 8

(Foto: Tore Birkelid)

0712 7

0712 7

0712 7

0712 7

0712c

(Foto: Knut Horvei)

 

11. JULI

Då er me nede igjen i Barrels. Ingen topp idag. Me starta 02:30, for å unngå dårlig vær utpå dagen idag. Men været var dårlig heilt frå start. Masse vind. Gruppa kjempa seg opp til Sadelen og så snudde me. Det gjorde alle andre grupper også, så det var reine folkevandringa ned igjen. No må me få oss litt cola og lunch.

- Knut

0711 2 T

0711 2 T

 (Foto: Tore Birkelid)

0711 2 K

0711 2 K

(Foto: Knut Horvei)

 

9. JULI

Nok ein god akklimatiseringsdag. Me begynte i sol og fint vær, men på 4600 skya det til og starta å tordna. Då var det berre å snu rundt å komma seg ned :) planen var 4700, så me var nesten oppe. På vegen ned øvde me litt på bruk av isøks. Vel nede åt me god lunsj og slappa av før middag. Litt hodepine, men ellers bra form alle saman. I morgo er det avslappingsdag i Barrels før toppstøt påfølgande morgon :) håpar været held seg !!

- Knut

 

8. JULI

Heisan! Kan melde om nyoppussa hyttet i Barrels, digg ! Me har flytta opp på fjellet idag og installert oss i Barrels. Åt deretter lunsj og so gjekk me ein akklimatiseringstur opp til Diesel hut på ca 4100moh. Sol og fint oppover, men overskya når me gjekk ned. Begynte å tordne i det fjerne. No sitt me å vente på middag som kokka vår Marina driv å lagar. Alle er i fin form. Litt hodeverk og eit par gnagsår er alt me har å melda om :) Livet i fjella er flott ! Adios! 

- Knut

 

7. JULI

I dag startet dagen med en kjøretur til Azau hvor vi tok gondolbane til 3001 moh. Derfra gikk vi til 3843 moh hvor vi spiste lunsj med flott utsikt. Så i dag gikk vi enda litt høyere. Etter lunsj gikk vi innom tønnene i Barrels hvor vi skal bo de neste 4 nettene, så i morgen tidlig flytter vi ut av hotellet. Deretter gikk vi ned og tok gondolbanen ned igjen. Nok en fin tur og en dag med strålende vær. Alle hilser igjen til kjente og kjære. ? 

- Hege

Flott dag opp til barrels og litt til. Enda på endestasjon for den nye gondolen på 3850 moh. Frisk og motivert gjeng, virkelig trivelig gruppe. Me kosar oss i sola ? !

I morgo flytter me opp til Barrels. Det gledar me oss til (bortsett frå dassen :)) Var innom hyttene i barrels på vegen idag og kikka inn. Dei er blitt veldig fine sidan sist ?. 

 - Knut

0707 7

0707 7

0707 7

0707 7

0707 7

0707 7

0707 7

 
6. JULI

I dag gikk vi til Peak Terskol på 3100 moh, og i dag var det enda varmere og finere vær enn i går. Det var ingenting å utsette på landskapet, det føltes som å gå i en melkesjokoladereklame hele dagen :-) . Hele gjengen hilser igjen til kjente og kjære.

- Hege

0706 6

0706 6

0706 6

0706 6

0706 6

0706 6 

0706 7

 

5. JULI

Etter sightseeing i Moskva og innkvartering i Cheget i går, gikk vi i dag tidlig opp Mt Cheget opp til 3050 moh. Været og selskapet var upåklagelig, gruppen vår er en superhyggelig gjeng. Til De beste hjemme; Jørn, Tobias, Jonas og Mari, <3 dere. Resten av gruppen hilser også til kjente og kjære.

- Hege

0705 3

0705 3

0705 3

0705 4

 (Foto: Knut Horvei)

 

4. JULI

Då er me på plass i Cheget, fin sightseeing i Moskva idag før me hoppa på flyet sørover. Var torden og regn når me landa i Mineral Vody , men me satsar på sol i morgo på akklimatiseringstur ??

- Knut

0705b 

(Foto: Knut Horvei)

 

3. JULI

Turen er i gang! Knut melder at alle har ankommet Moskva og er klare for det store Kaukasus-eventyret. Men først er det Moskva som skal utforskast. I morgon er det sightseeing før dei flyr vidare til Mineralnye Vody og vidare i buss til Cheget ved foten av Elbrus.

- Jarle

 

27. JUNI

Sommarens Elbrus-gruppe er klar til avreise! Unnlaug, Sverre, Hege, Tore, Joakim, Gunnar og Michael er klar for å prøva seg på Europas høgaste fjell. Elbrus står i Kaukasus-kjeda, kjent som ein av dei flottaste fjellkjedane i verda, og er eit av verdas sju såkalla Seven Summits, dvs. det høgaste fjellet på kvart kontinent. Knut Horvei ledar denne turen sammen med vår russiske hovedguide Svetlana. 

Følg med her for oppdateringar undervegs i ekspedisjonen.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her.

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka.

elbrus 03

elbrus 03

elbrus 03

DAGBOK ELBRUS 2018

 

SØNDAG 15. JULI

I eit Moskva prega av VM-finalen som går av stabelen i kveld, har gjengen vår tråkla seg gjennom politisperringar og gjengar med forballsupportarar for å få oppleve denne fantastiske byen på nært hald. Å prøve å få hotellrom i Moskva var berre å gløyme i år, så gjengen flaug inn i dag tidleg og reiser vidare heim i kveld. Eg veit det er nokre som er meir enn vanleg interessert i forball, og det blir nok litt kjipt å logge av når flyet tar av frå Moskva akkurat i det kampen byrjar ...

Haavards siste oppdatering frå Elbrus 2018: "Takk Elbrus, Cheget, Mineralnye Vody, Moscow - Russia. Takk til alle deltakere og alle lesere av dagbok. Takk til Elin for arbeid med dagbok. På flyplassen nå etter flott sightseeing i vakre Moskva."

- Jarle

0715

Haavard og Pavel

0715 2

 Vår eminente byguide Felix

 

FREDAG 13. JULI

Hei igjen bloggen ? 

FOR ein tur, FOR ein gjeng og FOR eit eventyr! Mandag flytta heile gjengen opp til tønnene som me skulle bu i dei neste fire dagane. Dermed skulle denna gjengen bu tettare på kvarandre enn tidlegare. Alle vart postitivt overraska av tønnene, då dei var fine og hadde god standard for å vera på 3500 moh (og i Russland). Til noen sin store fornøyelse var det salg av cola og sjokolade (og Pringles på faste dager) i ein liten kiosk. Trur det vert lenge til me kjem til å eta Pringles og Snickers igjen.... 

Toalettet på base campen må få sin plass i bloggen, då det var tre herlege hol i bakken, der eine doen mangla dør. Dette blei fort favoritt doen, då «sneken» vart mindre intens. Når sant skal seiast så hadde toalettet ein heilt ubeskriveleg utsikt. Det er ikkje kvar dag ein får gå på do og nyta synet av Kaukasus-fjella.
PS: det er ikkje til å stikka under ein stol at det vart litt snakk om avføring og diaré i løpet av turen. Det er rart kor fort ein vert kjent med kvarandre sine avføringsmønster når ein lever under slike omstendigheitar.... 

Dagane vart brukt på å gå akklimatiseringsturar, kor sole steikte både lepper og hud. Trur samtlege av oss fekk følelsen av påskeferie desse dagane. Herleg! Ettermiddagene blei brukt til mykje morro og gode samtalar. Her blei blant anna fenomenet «Lørdagsrådet» oppretta (ps; me lot oss her inspirera av podcasten som faktisk heite «Lørdagsrådet»). Her blei kloke ord og råd delt av kloke menn til mindre kloke ungjenter. Me gledar oss til å halda fram med «Lørdagsrådet» via skype i framtida. Ikkje bli overraska viss du får ein telefon tidleg ein lørdag morgon, Haavard. 

Ettersom alderen i gruppa har vore varierande, har nokon av den yngre garden tatt på seg ansvaret å læra opp den litt eldre garden i populære «slengs». Ketil har vel vore ein av dei som har blitt mest utsatt for dette presset. Me rekne med du imponere med ditt nye ordforråd når du kjem heim, Ketil. 

Ein anna ting me har lært oss på denna turen er at Russland berre har 36(!) kort i ein kortstokk. Ettersom Sondre hadde eit sterkt ynskje om å spele «amerikaner», måtte me ha ein kortstokk til. Jan Erik fiksa biffen og kjøpte ein brukt kortstokk på den lokale sjappa med tønnene. Når me telte gjennom kortstokken og kom fram til 36 stk, fekk den stakkars kassadama ein heil avhandling om at me mangla 16 kort, på dårleg engelsk. Vår nye ven og guide Pavel informerte oss om kortstokken, slik at kassadama kunne få fred frå oss. Dermed blei det berre veksling mellom å spela «vri åtter» og «idioten» 

Som alle sikkert har fått med seg så foregår fotball VM i Russland i år. Sjølv om me ikkje har vore på sjølve kampane, har me vore på lokale restauranter og fått kjenna på stemningen. Jubelen stod i taket når Russland scora mål under kvartfinalen mot Kroatia. Til og med på base campen viste dei fotball VM på TV på den lokale sjappa/kafeen. Guttaboysa har vel vore dei ivrigste tilhengarane av VM og vedda om både Fanta og øl. Ryktene seie at Haavard kom best ut av veddemålet. 

Natt til torsdag kom dagen me alle har venta på (og grua oss til). Kl 04.00 kom beltebilen å henta oss for å frakte oss fleire hundre høgdemeter opp på fjellet. Me trur at alle i gruppa har vore innpå tanken om at beltebilen har nesten føles som juks. At den skal køyra oss nærmare toppen. I tillegg kom værmeldinga noen dagar før, det var ikkje veldig lovande... Haavard meddelte denne meldinga og uttrykte sin bekymring i forhold til været og om me kom til å klara å nå toppen. For å auka sjansane våre meinte kloke Haavard at me måtte ta beltebilen heilt opp til 5000 høgdemeter. Sjølv kor fristande det høyrdes ut med eit kortare toppstøt etter snart ei veka i fjellet, kunne ikkje tankane styrast vekk frå denna følelsen av juks og at ein ikkje besteig Elbrus skikkelig. MEN når det er sagt.... TUSEN TAKK for ein klok og riktig avgjersle Haavard. 

Toppstøtet var i gang og etterkvart som me la fleire og fleire høgdemeter bak oss, merka me at vinden var noe kraftigare enn forventa. Det fekk me kjenne på når me måtte på do og urinen flaug vegg i mellom. Etter ca to timar med gåing kom me til Sadelen. Eit lite stykke opp i bakken kom me til tauene, der me var sikra med to karabinerer kvar og måtte gå med isøks. Lite visste me at me faktisk trengte isøksa for å holde oss fast. Trur mange av oss aldri har opplevd den type vind (hadde u.t fått bestemt, ville me kalla det for orkan). Fleire vindkast kom som kasta på oss og me måtte legga oss flatt ned med isøksa i snøen for å ikkje blåsa avgårde. Me merka fort alvoret når voksne menn foran oss datt ned frå tauet og måtte ha assistanse for å komme seg opp igjen. Mange av oss har i dag sår/røde merker i fjeset etter vind og hagl. 

Når me omsider var ferdig med tauene (som forøvrig var eit blodslit), såg me såvidt ein topp, som til vår store fortvilelse ikkje var THE TOP. Her mista me fort motivasjonen og hadde mange pausar langs vegen. Mange var prega av tung pust pga høgden og totalt utmattelse, medan noen uheldige måtte slita med hovudverk og kvalme i tillegg. Den aller siste bakken var i grunn kort, men føltes som fleire mil. Her stod vinden i fleisen og ein gjekk eit skritt fram og blei blåst to skritt tilbake. Noen av oss kraup bokstavlig talt til toppen!MEN jubelen stod høgt når me endeleg hadde nådd målet vårt, Elbrus! Det blei mykje klemming (falt vel noen tårer hjå enkelte) og skryting av kvarandre. FOR eit samhold i gruppa! Sjølv om ikkje alle kom på toppen i lag, var folk flinke til å heie og motivera kvarandre opp. Me må få nemna SUPER Ove, som må ve lagd av stål. Han gjekk den siste bakken opp tre gonger, for å motivera opp dei som kom gåande åleine. For ein lagånd, Ove. Me digger deg! 

Turen ned var ein nedtur (Quote; Ketil. Som forøvrig hadde bursdag på toppstøtet uten å informera oss - me skal ta igjen feiringen av deg i dag). Folk var seige i beina, dundrande hovudverk og nokon kasta opp og sleit med kvalme. Dette resulterte i at fleire bestilte seg snøscooter (til blodpris) når me var kome ned til 4700 moh for å få ein meir behageleg slutt på turen. 

Me kan ikkje sei anna enn at den turen her har vore eit eventyr frå start til slutt! Me vil takka Jarle for eit fantastisk opplegg! Og Haavard, du er definisjonen på Rock ‘n Roll! Me har faktisk blitt ganske glad i deg, så du blir nok ikkje kvitt oss så lett. Plutseleg er me med deg på ny tur (før du aner det). TUSEN takk for at du er ein awesome guide og du har vore med på å gjera denna turen uforgløymeleg!

Og tusen takk til verdens beste reisefølge! De har vore heilt fantastiske! Håpe me møtes på ein ny tur i framtida (eventuelt Oktoberfesten som me allerede har planlagt som reunion)! 

No blei det mykje takking på oss. Og dermed avsluttar me oppsummering me å sei takk for oss.
PS: ferien er ikkje heilt over. Me fekk servert vodka shot til frukost. Det forklarar vel berre korleis denne dagen kjem til å gå. Men me har all grunn til å feire! 

Peace and Love
May-Linn og Hege

0713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 20713d Elbrus 2 

 

Ketil er kanskje turens lykkelegaste mann. Først besteig han toppen av Elbrus på sin eigen bursdag, og så fekk han oppleve dette...

0713c Elbrus

0713c Elbrus

 

Fleire bilete frå gårsdagens toppstøt:

0713 Elbrus0713 Elbrus0713 Elbrus0713 Elbrus0713 Elbrus0713 Elbrus0713 Elbrus0713 Elbrus0713 Elbrus0713 Elbrus

 

TORSDAG 12. JULI

Gratulerer med vellykket toppstøt til toppen av Elbrus 5.642 moh mellom kl 9 og 10 i dag tidlig! ??
Og gratulerer så mye til deg  også Astrid som snudde i Sadelen.  

Jeg snakket med Haavard kl 16 i dag. Da hadde han fått igjen stemmen etter at den forsvant i kulingen på vei oppover i fjellet. Han kunne videre berette at han aldri har vært så sliten på noe fjell tidligere! Det sier litt om hvor tøffe forhold gjengen hadde i natt! Det var stiv kuling og snøføyke. 

Fra Sadelen og opp den bratte skråningen mot toppen var det lagt ut ett fast tau. Tøft og slitsomt  å klippe deg over mellomforankringene. Guide Pavlov (som visst ikke heter det..) får mye skryt for dyktig ledelse og hjelp til gjengen. En svært erfaren og proff fjellmann! 

Gjengen er "dødsslitne" og veldig fornøyde nå. De er alle trygt tilbake på hotellet. 

I morgen skriver "damene"  BLOGG, og vi får vi vite mer hvordan de selv opplevde toppstøtet.  
Utsikten fra toppen var formidabel, og de kunne nyte det vakre synet over Kaukasusfjellene. Uansett kraftanstrengelsen var det flere som satte pris på "utfordringen". Men det sies at Linda,som tidligere har vært på Aconcagua, mente at dette var en tøffere opplevelse. 

Toppstøtet var i korte trekk som følger;
- beltebiler opp til 5000 moh, framme 5:30 (..en stor fordel i dette været)
- ut å gå i stiv kuling (60 ms ) -" ikke opplevd maken" sier Haavard
- framme i Sadelen kl 7:00
- TOPPEN nådd mellom kl 9-og 10 i dag tidlig. 
- Mange tok skuter ned igjen til Tønnene, og de var alle samlet kl 14:00 

Det var mange folk i fjellet og mange snudde! 
I kveld er det samling i Cheget til middag kl 19. Deretter vil nok de fleste hvile seg i form til "feiringen" med stor middag i morgen kl 14:00. 

Gratulerer nok en gang. Vi er stolte av dere! Hurra!
Flere bilder kommer etter hvert.  

- Elin ( tar forbehold om ev. feil i denne oppsummeringen ?) 

0712 4

0712 4

0712 4

0712 4 

 

Der kom meldinga frå Europas høgaste fjell... Kl. 13.17 er dei nesten nede att ved Pasthukovs Rocks etter eit svært vellykka toppstøt! Gratulerar til alle med fantastisk innsats i tøffare forhold enn vanleg. Astrid måtte snu i sadelen rett under toppen, resten var på toppen. Dei melder om veldig kald og sterk vind - alle slitne men veldig glade. No er det kun ein ting som gjeld - å rekke heisen ned att til sivilisasjonen før den stenger...

- Jarle

 

ONSDAG 11. JULI

Da er toppnatten like om hjørnet. Gjengen starter kl 4 i natt, og det er forventet at de når Europas høyeste punkt på 5.642 moh i morgen den 12.juli ca kl 9.

Beltebilene er bestilt og disse skal frakte gjengen opp til ca 5000 meter, altså 250 meter forbi  Pattukhov Rocs.

Går alt etter planen vil de være nede ved Tønnene ca 13:30. Her blir det lunsj før de tar heisen ned igjen til Azau. Derfra er det buss tilbake til hotellet ogvarm dusj og mat før de fleste  nok "stuper til sengs". 

Grunnen til at de starter så tidlig i natt er at guidene forventer at de møter skyene i Sadelen, det blir fint på toppen og så er det forventet dårligere vær utover dagen. Alle er med, og da er det bare å vente i spenning for å se om "helsa" og været holder. Ingen garanti på høye fjell. 

I dag har det vært hviledag, og den har gått med til soling, pakking, ompakking, spising og avslapping. Mange spente hoder, og nervøse mager. Det er helt normalt altså☺ 

Lykke til alle dere tindebestigere! Vi venter i spenning. Stå på! 

Haavard (og Elin) hilser til Oddemann og Annelinn: Gratulerer som foreldre! Jeg fikke ikke åpnet MMS'n her i Russland.  

- Elin 

Dagens bilder  taler for seg selv: 

0711 1

0711 1

0711 1

0711 1

0711 1

0711 1

0711 1

0711 1

0711 1

0711 1

0711 1

0711 13

 

TIRSDAG 10. JULI

SMS fra Haavard kl 15:30: 

«For en tirsdag. Sol og varme hele dagen. Viktigste nå er beskyttelse. Nydelig tur opp til Pastukov Rocks på 4750. Alle med. Noen mer slitne enn andre. Sen lunsj nå. Noen ute, andre inne. Annett tryller på kjøkkenet. Sol, seng, blabla frem til middag 1930. Noen prøver vel fotball 9 lokal tid på "kafeen". ? 

- Elin

 

MANDAG 9. JULI

SMS fra Haavard i ettermiddag: 
Alle nede fra 4200 og ferdige med sen lunsj. Mye logistikk opp heisene i dag. En del røde fjes... koselig oppe i og ved tønnene. Noen hviler, soler seg, er på kafé... middag 7 - Kebab. Hege & May Linn skal ha alenetid med hverandre. Noen fixer utstyr. Noen går rundt i undertøyet. Spennende dag i morgen. 4800... vi har det alle bra. 

- Elin

Sjå Sondres flotte bilete frå lørdagens akklimatiseringstur:

0708b 3

0708b 3

0708b 3

Foto: Sondre Haug

 

SØNDAG 8. JULI

Det er søndag kveld, og i dag var det mulig å kommunisere med guiden via "nettet". Strømmen kom tilbake i går kveld, og alle  kommunikasjonskanaler fungerer igjen.  

Haavard: " Det har vært en herlig søndag for hele gjengen"! De har vært oppe til Diesel Hut på 4000 moh og kjent på høyden.  Og ikke minst sett Elbrus på nært hold. Utsikten utover Kaukasus-fjellkjeden er helt fantastisk. Etter hvert blir det også bare å nyte en imponerende soloppgang!  

Turen startet kl 9:00 i dag og de benyttet den "gamle" gondolen opp fra Azau til ca 3.700 moh.  På ett av bildene smiler Astrid og Siv på gondolbanens mellomstasjonen. Humøret er på topp! 

Vel oppe på endestasjonen gikk de til fots oppover til "Tønnene" eller "The Barrels".  Dit skal de i morgen etablere ny Base Camp.  Det er fine forhold i fjellet, og utrolig mye mindre snø enn normalt. Snøfritt helt opp til "Tønnene" i år. Tydelig at det har vært en veldig varm periode i sommer. Men det var lett å gå i snøen, som likevel ikke var for bløt,opp til Diesel Hut. 

Været har vist seg fra sin beste side med mye sol i dag. Ved Diesel Hut, hadde de en god pause, og det ryktes at den muligens burde ha vart enda lenger"? Oppfatter at gjengen holdt et godt tempo, og det lover bra for dagene som kommer. Uansett måtte de rekke heisen ned igjen. Siste tur kl 16.00. 

Etter at "inspeksjonen" hadde gått gjennom alt utstyret til den enkelte i går, ble det funnet "noen mangler". Noen storvotter og slynger bl.a. måtte kjøpes inn i Azao.  

I morgen starter turen "grytidlig". Det er helligdag i Russland i og det går kun en heis oppover  i fjellet. Kun åpen fra kl 8-9. Bare grupper som får bli med  opp. Ingen "vanlige turister".  

I dag var det middag kl 20:00 med påfølgende "briefing" av guide Pavlo. Det ble også sagt at de denne gangen ikke skal ligge i "Kontainerne", men i "Tønnene" som er nyoppusset. Altså tilbake til "Classic Base Camp style". Ellers har badstuen på hotellet vært disponibel for alle, med tilbud om "pisking med ore-blader. Oppfatter at her var det bare guidene som svettet ut og pisket hverandre... resten har pakket og er spente på dagen i morgen.  

Toppstøtet er planlagt til torsdag, eventuelt fredag. Som har gode værmeldinger pr nå. 

Den trivelige gjengen hilser hjem til venner og bekjente.. og sikkert noen som hilser til kjæledyra sine også ? 

Lykke til folkens! 

-Elin 

0708 Elbrus 6

0708 Elbrus 6

0708 Elbrus 6

0708 Elbrus 6

0708 Elbrus 6

0708 Elbrus 6

0708 Elbrus 8

0708 Elbrus 8

 

LØRDAG  7. JULI

Heei Bloggen? 

Då var endeleg akklimatiseringa i gang og me har vore på 3000 moh i dag! Tross dårleg værmelding fekk me nyta sola (dette er nok pga vår gode karma?). Me tilbrakte ein time på toppen for å kjenna på høgden. Deretter gjekk turen ned igjen. Da må nemnast at fleirtalet av den yngre garde i gruppa tok heisen ned igjen (då nokon har kne som 90-åringar ?). Ein tur i russiske heisar var ein oppleving i seg sjølv, både for dei som beundra utsikta og dei som sleit med høgdeskrekken.  

Etter alle hadde kome ned igjen vart da øl og mat på den lokale barbecue restauranten i landsbyen. Stemningen i gruppa er på topp og det føles ut som me har kjent kvarandre i meir enn to dagar.. her snakkar me om alt frå vårt fyrste kyss til døden.. 

Resten av dagen gjekk med til litt shopping i landsbyen, VM kamp for fotball entusiastane, Sauna for dei som følte seg overhydrerte, medan andre (u.t) låg på hotellrommet å venta på wifi og tømte minibaren (for candy).  

Ei ekstra helsing til mammo til Sondre og Jan Erik (som me ikkje får veta namnet på), dei oppførar seg eksemplarisk og passar godt på kvarandre. 

På grunn av regn og straumbrot vart da litt forseinkingar i dagboka her og me tar derfor i samme slengen ei lita oppdatering på gårsdagen (07.07). 

Me gjekk ein ny akklimatiseringstur, litt høgare enn i går. Været var varmt men mykje regn. Men vart ein fin tur med nydeleg utsikt. Etterpå var det utstyrssjekk for å få godkjent utstyret før me byrjar å verkeleg koma i høgden. 

Dagen kan oppsummerast som i går, sauna (med halvnakne russarar), fotball VM og mat. Me kosar oss gløgg! Gruppa OG Haavard er super ? Gledar oss til fortsettelsen.... 

Peace and love

-  May-Linn og Hege ☺️  

0707

0707 11

0707 11

0707 11

0707 11

0707 11

0707 11

0707 11

0707 11

0707 11

0707 11

 

LØRDAG 7. JULI

Melding frå Havard til Elin:
Oppdatering kommer om wifi kommer tilbake. Hvis ikke SMS fra i morgen, før eller siden kommer masse bilder og tekst. Vi følger programmet og storkoser oss. Nede fra Terskol nå. Utstyrssjekk før ny runde med fotball, sauna, middag og fotball. 4000 m i morgen. Det ligger nedblåste trær og nedrevne ledninger over alt. Utraste veier.. men Hvitserk kom seg opp på fjellet i dag. Alt går nå etter programmet likevel ?... God lørdag!

- Hilsen Elin

 

TORSDAG 5. JULI

Haavard og turkammeratene  er nå vel framme i Cheget og har tatt inn på Hotel Povorot. Her skal de tilbringe 4 dager i eksotiske,russiske omgivelser.

Akklimatiseringen starter derfra med turer opp og ned til fots og med ski-heiser. Utsikt over vakre fjell i Kaukasus. Det er vel fortjent etter en heller langdryg reise fra Norge. Ingen overnatting og sightseeing i Moskva denne gang. Der er det som kjent fotball VM som "ruler".

Etter timer på flyplassen dro gruppen videre til Mineralnye Vody. Her var værmeldingen: "mye vær". Malene og guide Haavard fikk ikke sine storbager. Heldigvis har Malene fått den nå.  Hotellet i M.V. var i ekte "Besjnev stil" og kunne innta en  meget god frokost i dag, før de dro oppover til Cheget med buss. Det har vært mye venting i dag også. Men nå er de i gang. Informasjonsmøte i Cheget og presentasjon av hverandre,spørsmål og svar og mye latter og gode historier.. og en runde rundt i "landsbyen".

Vi håper på mange gode rapporter fra turen oppover til Mt. Elbrus for gjengen som allerede har fått en "god tone" sammen. De starter klokken 8:00 i morgen og går til Mt. Cheget på 3000 m.o.h. Pavel er den lokale guiden.  I morgen sender Hege & May Linn BLOGG

Haavard: "Gled dere"! (..han får storbagen sin i morgen ☺)

- Elin 

0705b

0705b

0705b

0705b

0705b

0705b

0705b

0705b

 

добрый день!

Elbrus 2018-gjengen er klar til avreise. Den omstendelege visumprosessen er i boks og alt er klart for det russiske eventyret. Kari, Iris Alexandra, Hege, May-Linn, Jan Erik, Sondre, Linda, Astrid, Ketil, Ove, Gro, Øivin, Malene og Siv Grete drar onsdag i retning Russland og Kaukasus - av mange beskrevet som eit av dei flottaste fjellområda i verda. Sammen med våre russiske vennar skal turledar Haavard Gjerdset sørga for at dette blir ein uforgløymeleg tur - og at dei forhåpentlegvis klarar å bestige ein av dei berømte Seven Summits - dei høgaste fjella på kvart kontinent.

Dei får også oppleve Russlands hovedstad Moskva (faktisk har dei sightseeing her den samme dagen som VM-finalen...). Dette er ein tur der du verkeleg får oppleva mykje av Russland - både det urbane Moskva og livet i dei meir fattige delane av landet. Og sjølvsagt storslagen fjellnatur.

Følg med her for oppdateringar undervegs i ekspedisjonen.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her.

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka.

Bilete frå tidlegare turar (Foto: Brynjulv Eide og Jarle Trå)

elbrus 03

elbrus 03

elbrus 03

DAGBOK ELBRUS 2017

 
SØNDAG 16. JULI

Da avsluttes dagboken fra Moskva. Takk til alle, som var med på turen. Takk til alle lesere av dagboken. Takk til Elin, som har tatt imot og skrevet dagbok. Takk til Jarle for fabelaktig organisering og oppfølging.

- Haavard

(Og takk til Haavard for eminent turleding... - Jarle)

16 01

 
LØRDAG 15. JULI

Her er det stadig nye og vakre bilder! Cheget - en tur til tops med stolheis. Glade gutter som nyter synet av Elbrus - og litt til ? Shopping - saueskinn er et 'must' i bagen hjem.

- Elin

15 24

15 24

15 24

15 24

15 24

 

Eit bilete kan sei meir enn 1000 ord heiter det. Derfor kan me ut frå desse bileta slå fast at det er ein superglad og fornøyd gjeng som tok seg ein svært velfortjent fest i går kveld...

- Jarle

15 04

15 04

15 04

15 08 
 
FREDAG 14. JULI

Sjå fantastisk flotte bilete frå toppstøtet i går...

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

13 15

 

TORSDAG 13. JULI

Fantastiske nyheiter frå Europas høgaste fjell - 16 av 17 på toppen!

Nikolai - min samarbeidspartner i Russland - informerte meg akkurat at han hadde snakka med den eine guiden på ei dårleg telefonlinje frå fjellet. Dei fleste er no nede i hytta att, mens dei siste kjem ned snart. Me veit ikkje fleire detaljar frå toppstøtet foreløpig, reknar med at det kjem seinare. I morgon får me også bilete frå toppstøtet.

Imponerande innsats frå gjengen - gratulerar!

- Jarle

 

ONSDAG 12. JULI

Toppstøt i natt.

Etter en god natts søvn i tønnene våknet gjengen til nok en vindstille og solrik dag. Frokost kl 8 med påfølgende kaffekos i solveggen.

Det vises på bildene at de nyter dagen! Fririd fram til lunsj, før det ble klargjøring for nattens toppstøt med tilpasning av stegjern og trening med isøks. Isøksen ants å ikke bli brukt. Men de er forberedt.

Pakking av sekk og sjekking at klær, støvler, votter, goggles,staver, snacks etc...alt som kreves for å nå toppen skal være på stell.

Spent stemning i gruppa nå. Etter middagen kl 18 var det bare å finne fram til køya. Godt å sove litt før de skal tidlig opp, kl ett i natt.

Det som klarer det spiser "garaut" og kjeks..noe i den stilen. Ikke alltid matlysten er på topp på det tidspunketet av døgnet ☺

Kl 3.00 i natt blir det hentet av store Snowcats,eller beltebiler, De skal ta gjengen et godt stykke opp i fjellet. Det er en spennende opplevelse å sitte bak der i den bratte fjellsiden. Kan bli litt kjølig bak der også.. men de er godt kledd.

Om alt går som planlagt forventes de å nå toppen av Elbrus, 5.642 moh, mellom kl 10 og 11 i morgen. MEN, det er ingen garanti - vi venter i spenning!

De vil være nede igjen ved tønnene  i 14-tiden i morgen.

Håper dere får nyte utsikten over Kaukasus fra toppen!

Lykke til alle sammen!

- Elin

12 05

12 05

12 05

12 05

12 05 

 

TIRSDAG 11. JULI

50 i solfaktor - ikke en faktor for mye... Diverse kvalitet på søvn i containerne, men trønder Ingvild hørte ikke de 2 Snøkattene rett utenfor i natt, så noen sov godt. Frokost 8 i finværet, så var det på med stegjern og ny tur oppover helt til Pasthukov Rocks på 4750. Alle kom dit i ulik rekkefølge og stil. Koste oss etter beste evne før turen hjem igjen. Der ventet Annett med salat og suppe av ypperste kvalitet. Noen er helt fine andre litt slitne. En hviledag i morgen gjør vel susen før toppstøt med start natt til torsdag. Kaffe, spill og blabla før middag. Bilder kommer i morgen, da jeg må en tur til Cheget ved hjelp av heisene. 

- Haavard

11 0911 09

11 09

11 09

11 09

11 09 

 

MANDAG 10. JULI

For en dag! Den ene topper den andre bokstavelig. Tok på gjensyn med lavlandet og dusj... biltur og 3 heiser senere, var vi tilbake til Gara-Bashi (Barrels). Alt av folk, utstyr, mat og stæsj gikk smertefritt opp lia. God arbeidsmoral og spirit i gjengen. Alle fikk egen seng fordelt på 4 containere. Not bad... Så disket vår egen kokk Annett til med tidenes lunsj i kjøkkencontaineren! Fantastisk. Halvtimen etterpå ruslet vi oppover i snøen opp til 4500. Påskevær, før tåke og vind gjorde det kaldt. Nyttig erfaring for neste dager. Nå er alle nede igjen og hviler seg før en bedre middag v/Annett - gleder oss. Noen litt slitne, men det er som det skal være. Spennende folkens. Ingen bilder før fredag, men da kommer det i tillegg mange fra dagene her oppe.

- Haavard

10 01

10 01

10 01 

 

SUNDAG 9. JULI

What a day! 2200 meter opp! OK, vi jukset litt med bil og ett par heiser, men allikevel mange høydemetre. Lise overlevde Gondolene, men vant ikke tissekonkurransen i dag... god innsats uansett - av ALLE. Sol og solkrem var stikkord for dagen. Herlig å treffe snøen og å se "hjemmet" vårt de neste 4 dagene. I morgen heiser vi opp til 3720, for en lunsj og deretter en tur opp i snøen til ca 4500. I dag spiste vi lunsj ved Dieselhut på ca. 4000 og ruslet deretter opp til 4200, før vi snudde. Masse folk i fjellet. Nils Ola og undertegnede løp ned til Azau og 2350 igjen, mens de andre tok de coole heisene ned igjen. Siste supplering av utstyr før nok en BBQ i Cheget. Må pakke og orge i kveld, før vi legger oss etter middag og briefing. Alle synes å være i slag og planen er finvær og topp neste uke. God søndagskveld der hjemme. Håper bildene utfyller teksten.

- Haavard

Bildene som er tatt er fra 'alle' i gjengen ?

09 1409 14

09 1409 14

09 14

09 14

09 14

09 14

09 14

09 14

09 14

09 14

09 14

 
LØRDAG 8. JULI

Herlig tur i nydelige omgivelser i flott vær opp til Mount Terskol 3100. Lise fikk førstepremien i klassen for hyppigste turtisser... vi er i rute! Over 1 time på toppen hvor barnefødsler, fauna, utstyr og livet generelt ble grundig diskutert. Etter en kongetur ned igjen, leide mange utstyr til de kommende dager. Snart alt på stell på utstyrsfronten. Så. Cheget igjen for ny runde BBQ/Pizza med tilbehør. Middag 8 igjen før briefing om morgendagen. Mål: Dieselhut på 4000. Vi storkoser oss og er i kjempeslag. Vi er veldig spente på møtet med gondolheisene og snøen i morgen.

- Haavard

08 13

08 13

08 13

08 13

08 13

08 13

08 13

08 13

08 13

08 13

08 13

08 13

08 13

 

FREDAG 7. JULI

Bildene taler for seg, 3000 m i vakker natur. En flott dag i fjellet med påfølgende grilling og badstu. Hyggelige mennesker.En del regn og gjørme ?  Hildegun, Cecilie og Sofie gikk til Georgia og ble utvist av væpnede russiske soldater..nesten alle var faktisk innom uten permit.

I morgen går turen til Mt. Terskol til - 3100 moh - og det blir ☀️

Vi følger spent med ! Lykke til!

- Elin

07 107 107 107 107 107 107 107 1

 

TORSDAG 6. JULI 

Guide Haavard rapporterer at gruppen er på plass på Smile Hotel i Cheget . Nytt og fint hotell som skryter av at de har en rating på 9,5 av 10 mulige. Det lover bra for de glade tindebestigerne.

Flyet fra Moskva landet som planlagt i Mineralnye Vody. Dog fikk passasjerene oppleve en "hard landing" m/ sladd...antas de fikk litt kribling i magen da.

Temperaturen hadde steget til 30 +  - en stor overgang fra Moskva.
Bussturen gikk videre til Cheget med innlagt stopp på et supermarked for å handle inn snacks,brus og mere til. De var framme kl 20.

Stemingen i gruppa er god og latteren sitter løst. Tyder på at gjengen begynner å bli godt sammensveiset. Lover bra for dagene som kommer.

I morgen skal de gå opp 1000 m til Mt. Cheget på ca. 3000 m.o.h. Fin tur og flott utsikt fra toppen. Frokost kl 9.
Vel nede i Cheget kan de se fram til grillspyd og øl - "et must"! Det lukter grillmat over hele landsbyen.

Lykke til på den første akklimatiseringsturen i morgen!

- Elin

06 7

06 7

06 7

06 7

06 7

06 7

 

ONSDAG 5. JULI

Alle vel framme og reisa gjekk som planlagt. Kø rundt Moskva pga alle dei store veiprosjekta. Gjengen har fått seg pizza og øl og er fornøgde med dagen! Snakka med Haavard for litt sidan. Alle har fått hotellrom og det var det ?

- Elin

05 3

Flott gjeng...

05 3

05 3

 

MÅNDAG 3. JULI

Sommarens store Elbrus-gruppe er klar til avreise! Hildegun, Sofie, Petter, Sondre, Ingvild H, Nils Ola, Irvin, Nikolai, Bjørn Terje, Therese, Marit, Ingvild S, Lise, Cecilie, Rune, Ingrid og Eirik har aller nådigst fått innvilga visum til Russland og er klar for å prøva seg på Europas høgaste fjell. Haavard Gjerdset ledar denne turen sammen med vår russiske hovedguide Maxim. Elbrus står i Kaukasus-kjeda, kjent som ein av dei flottaste fjellkjedane i verda, og er eit av verdas sju såkalla Seven Summits, dvs. det høgaste fjellet på kvart kontinent.

Følg med her for oppdateringar undervegs i ekspedisjonen.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her.

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka.

Bilete frå fjorårets tur:

Sndag 4Sndag 4Sndag 4Sndag 4Sndag 4Sndag 4Sndag 4Sndag 4Sndag 4Sndag 4

Nyheitsbrev

Registrer epost-adressa di her for å motta nyheitsbrev med jamne mellomrom.