DAGBOK KILIMANJARO 12. - 26. april 2019

Søndag 21.April

Så var dagen kommet for å besøke paradis på jord for en konsentrert Zafari opplevelse. Turen til Ngorongoro-krateret var en rask kjøretur. Rett før avkjørselen så vi veien gå i retning Serengeti parken så vi er i indrefilet av zafari verdenen. Allerede ved inngangspartiet ble vi underholdt på alle mulige måter av en gjeng bavianer. En ung elefant som plukket snadder høyt oppe i et tre var god underholdning på jungel veien opp til krater kanten. På toppen av krater kanten tok vi en pause og nøt utsikten av dette uvirkelige stedet som lå ca 400 høydemeter under oss. En kollapset vulkan som nå var et skreddersydd mekka for dyr og fugler omringet av en krater vegg som var så bratt at giraffer ikke har klart å komme ned og bli endel av dette konsentrerte økosystemet. Når vi kom oss ned på ‘kratergulvet’ var det som noen hadde rullet ut et grønt teppe med vannhull, en skog i et av hjørnene og en stor grunn innsjø (dypeste stedet var 1.5 meter) som var skreddersydd for flamingo. I en annen del av denne krater gryta var det er annet vannhull som var perfekt for flodhester. Vi var omkranset av zebra, gnu, forskjellige antiloper/gazelle, gigantiske elefanter i horisonten og til slutt kom løvene. Dronningen selv gikk helt inntil bilen vår mens kongen strøk noen meter forbi og nervøsiteten til gnu og zebra kunne føles rundt sjefene. Vi var også så heldige og fikk se et nesehorn som er helt på kanten av utryddelse. Forskjellige type fugler omkranset oss og på stedet vi hadde lunch spiste vi i bilen da rovfuglene fulgte nøye med de som ikke fulgte reglene. Vi ble underhold av noen flodhester på vår lunch pause og var til tider vel nærme Afrika’s farligste dyr. På veien ut av parken var vi så heldige og ha herr og fru løve som lå rett ved siden av oss i skyggen av et tre. Da vi skulle dra videre så fikk ikke bilen med Jolanta og gjengen start på bilen. Ikke akkurat stedet og gå ut å fikse bil med to sultne løver fem meter ved siden av bilen. Vår eminente sjåfør, Deo, visste råd og dyttet igang bilen med vår støtfanger mot reserve hjulene bak på Jolanta bilen og problemet var fikset. Der var en magisk dag med opplevelser som fortsetter å synke inn. Vel tilbake i vår oase, Kudu Lodge, hadde vi siste fulle kveld med vår kjære tur leder, Jarle, som reiser hjem mandags kveld. 

- A&A

Lørdag 20.April

Da dro del 2 av turen igang, safari. Etter ca 3.5 timer kjøretur, som ga oss the ‘local flavor’ av denne delen av Tanzania, kom vi frem til parken som heter Tarangire National Park. Den første kontakten med dyr fikk vi når vi skulle spise lunch-pakken vår ved inngangen av parken. Der var det noen nærgående apekatter med perfekt samarbeid som loppet noen folk fra Asia for deler av sin lunch. Tarangire er spesielt kjent for sin elefant populasjon og noen av de eldste trærne i verden. Det første vi så var zebra, giraffer og gnu og så kom en gigantisk elefant som koste seg med å vasse rundt i et lite tjern. Senere kom vi til et sted hvor det var et eldorado for elefantene og vi parkerte bilen og var omgitt av 50+ elefanter i alle aldre. Sjefen selv må ha veid 7000+kg.  Vi så gigant øgler, alle typer fugler og fikk tidenes bonus med en leopard som lå og slappet av på en gren ca 50 meter fra veien.  Det var en fantastisk dag. Kudu Lodge var vårt neste sted for overnatting, som ligger 20 minutter fra inngangen til neste park.

- Anette og Arild 

Fredag 19.April

Så var dagen kommet som vi kan kalle bunnstøtet. Turen tok oss fra 3720moh ned til inngangen til Kilimanjaro National Park som ligger på 1879moh. Det var trist å legge høyfjellet bak seg men turen nedover tok oss tilbake til mer og mer vegetasjon, fugle og dyrelyder og fantastiske trær. Det var som å vandre i en dyrepark med forskjellige apekatter, diverse dyr og fugler og temperaturen tok oss til shorts og t-skjorte status igjen.  Å spise en pizza i Moshi på veien til hotellet var surrealistisk etter fire dager uten matlyst i høyfjellet. Like uvirkelig var å kunne dusje etter en uke for deretter å ta noe kaldt å drikke ved bassenget på hotellet. Når vi ser værvarsel for den kommende uken på Kilimanjaro med kombinasjonen regn og snø hver dag så har vi hatt griseflaks med vår tur. Da venter safari de neste to dagene som skal bli fantastisk.

- Anette og Arild 

Torsdag 18.April

Dagen etter toppstøtet,hvor vi hadde gått 2500 høydemeter i ekstremhøyde, var det godt å vite at vi startet turen nedover fra vår basecamp.  Under frokost fikk vi et uforglemmelig minne. Realfagslærer Jolanta holdt opp en boks med sjokoladepulver og hvordan trykkforskjellen i 4700 meters høyde hadde laget et voldsomt trykk. Jolanta sa at denne må åpnes forsiktig og ikke før hadde hun sagt disse ord før boksen nærmest eksploderte og hele Jolanta og halve Eva var tildekket av sjokoladepulver. Lattermusklene fikk kjørt seg i lange tider etterpå og honnør til Jolanta som tok det så sportig. Dagens etappe var og forlate 4700 høydemeter til neste overnatting som er på 3700 MOH. Ett godt stykke nedover kom Jarle på at hans kamera sto igjen på bordet hvor vi hadde tatt en drikkepause. Lett på fot som Jarle er så dro han endel ekstra høydemeter og kom ned samtidig som oss andre. Jarle får det til å se lett ut!Hele det lokale støtteapparatet, dvs bærere, servitører, guider, leder fikk utbetalt sin velfortjente lønn og vi fikk en fantastisk sang og dans fra de alle. Siste natt til fjells tilbringes nå før nedstigningen til endestasjon skjer i morgen. 

- Anette og Arild 

Onsdag 17.april

Da var den store dagen kommet for toppstøtet, turen til Uhuru Point som er det høyeste punktet i Afrika med 5895 MOH. Vi har vært uten signal i snart to døgn så nå kan vi endelig kommunisere litt da det er et punkt ved Gilman’ Point har signal og utsikten her dagens oppdatering skrives for dag 5 med sine 5685 MOH ved kanten av krateret kan ikke beskrives. Av 11 personer kom 9 personer helt til Uhuru Point og to klarte å komme opp til Gilman’s Point. Nå får knær og forsiden av lårene kjenne at de får sin del av utfordringen på veien ned da det må være partier som er 40 grader eller brattere. Tror det blir tidlig kvelden idag etter at vi startet turen opp midt på natten.

- Anette og Arild 

Tirsdag 16.april

Dag 4. En krevende etappe ventet oss denne dagen på vei til Kibo Hut. Det første partiet var bratt med mye stein.  Så begynte landskapet å åpne seg opp og etterhvert ble det ørkenaktige med enorme Kilimanjaro bak seg et mektig skue. Men, en 1000 høydemeters etappe var krevende og vi merket mer og mer at vi nå var på 4000+ høydemeter. Bestefar (Arild) hadde en søvnløs natt før denne etappen pluss diaré. Det ble beinhardt og noen andre i gruppen hadde og rester av det sammen.  Vi kom alle frem til Kibo Hut etter ca 7 timer. Beliggenheten til Kibo, ved foten av den bratte vulkankanten, var mer enn spesielt.  Dagen før dagen var nå et faktum. 

- Arild

Mandag 15.april

Etter en god natt søvn på 3720 moh startet vi dagens akklimatiseringstur til et punkt som ligger mellom to magiske fjell, Mawenzi og Kilimanjaro. Det var skyfri himmel, men frisk vind omkranset av et massivt skydekke som lå ca 1000 meter under oss, et magisk syn som bekrefter at vi har kommet oss langt på vei. Vi må vel erkjenne at vi merker at det er ca 30% mindre oksygen og at det koster litt mer og gå oppover fjellsiden. Jarle, som bykser fremover en gang i blant for å ta bilder av oss, viser at høyden ikke preger ham i det hele tatt. Som en fjellgeit å se på. Vi blir litt sjalu av å se på vår særdeles spreke turleder. Etter å ha nådd toppunktet på dagens tur på 4350 høyde, som tok snaue fem timer, fikk vi perfekt syn på morgendagens mål, som heter Kibo og ligger der vi skal starte toppstøtet natt til onsdag. I morgen venter ca. 1000 høydemeter og en tur på ca sju timer. 

Søndag 14.april 

Etter rekord lang søvn for alle, hvor vi innviet de nye hyttene (vi tok av plasten på madrassene) og hvor Jarle fikk besøk av en apekatt som landet på taket hans i løpet av natten, så dro vi igang dag 2 kl 9 på morgenen. Vi hadde 1000 høydemeter foran oss og en estimert 7-8 timers gange. De store ravnene, med kraftige nebb, begynte å følge oss på turen. De tøffeste ravnene tok kjeks ut av hånden til Tore og Anette. Arild fant først en baby kameleon som vi fikk tatt masse bilder av mens den klatret på hånden hans. Litt senere på turen fant vi en grønn, endel større kameleon som klatret seg opp på hatten til Arild via ansiktet og solbrillene og satt majestetisk på hatten noen timer før den ble returnert til sitt rette element lettere sjokkskadet. Vi begynte å merke den tynnere luften ved ca 3000 høydemeter og mer og mer etterhvert som vi ankom leiren som ligger på 3720 meter. Nydelig lunch fra vår fantastiske lokale gjeng og middag skal nå nytes her i leiren høyt over skyene etter at vi er ferdige med å se på solnedgangen.

- Anette & Arild 

Lørdag 13.april 

Dag 1. Etter en god natts søvn på Aishi hotel som befinner seg midt i en bananplantasje satte vi oss spente på minibussen vår på vei til inngangen til Kilimanjaro. Vi ble møtt av en blid gjeng som består av guider, kokker og bærere. Veien opp mot Mandara hut som ligger på 2720 moh. fikk vi også følge av diverse apekattfamilier som ville være med på en liten del av vår reise. Da vi endelig kom frem fikk vi utdelt splitter nye hytter å sove i, og te og popcorn. Nå ser vi frem til middag og morgendagen.

- Anette og Arild

HELTBERG VGS TIL KILIMANJARO

I nesten to år har Heltberg Videregående Skole i Drammen planlagt den store Afrika-turen. 12. april drar eg saman med Anette, Arild, Jan, Bjørn Tarald, Anne Kristin, Tore, Ewa, Franciszek, Sebastian og Jolanta til Tanzania for å bestige Afrikas høgaste fjell - Kilimanjaro, 5895 meter over havet. Med oss har me hovedguide Bryson og hans team av assistentguidar, kokkar, servitørar og bærarar. Denne fantastiske gjengen hjelper oss forhåpentlegvis opp på Afrikas tak ei vekes tid seinare.

Kilimanjaro er eit av dei såkalla Seven Summits, dei høgaste fjella på kvart kontinent. Men denne turen inneheld mykje meir enn Afrikas høgaste og eit av verdas mest eksotiske fjell. På safarien får me oppleve det fantastiske afrikanske dyrelivet i Ngorongoro og Tarangire, samt ein heilt spesiell sykkeltur ved Lake Manyara Nasjonalpark.

Til slutt skal dei avslutte ein opplevelsesrik tur med nokre dagar på dei fantastiske strendene på Zanzibar.

På denne sida legg me ut oppdateringar frå turen stort sett kvar dag.

Les alt om dagsprogrammet og andre detaljar om turen her.

Legg gjerne igjen ei helsing til deltakarane i gjesteboka.

- Jarle

(Bilte frå tidlegare turar. Foto: Brynjulv Eide og Jarle Trå)

kilimanjaro 03

kilimanjaro 03

kilimanjaro 03